Економија 23.05.2018 10:08

Кина ги намалува за 10% давачките за увезените автомобили

Кина ги намалува за 10% давачките за увезените автомобили

Од 1-ви јули оваа година царините за увоз на автомобили во Кина ќе бидат со 10% пониски, властите во Пекинг исто така ветуваат дека ќе купуваат повеќе американски стоки, да ги отворат своите пазари и да го поттикнат секторот. Ова е објавено од светските агенции, наведувајќи ја изјавата на кинеското Министерство за финансии цитирано.

Во втората половина на годината, цената ќе се намали на 15 отсто од сегашните 25 отсто.

Во меѓувреме, автоматските даночни намалувања ќе бидат намалени на 6 отсто, објави агенцијата за финансии.

Соопштението уследи неколку дена по најавеното примирје во трговскиот спор меѓу двете најголеми економии во светот.

На почетокот на април кинескиот претседател Си Џинпинг најави подготовката на „значително“ намалување на царините за увоз на автомобили во Кина во оваа година, но без да наведува ниту конкретни бројки, ниту датуми.

Од Министерството за финансии објаснија дека одлуката е донесена „со цел да се продолжат реформите и отворањето на земјата“, како и стимулирање на модернизација на секторот, во обид да се одговори на побарувачката од страна на клиентите.

Во моментов увезените автомобили во Кина подлежат на висока стапка на царина од 25 проценти, што е една од причините на раздор со Вашингтон. Американскиот претседател Доналд Трамп сака да и даде на автомобилската индустрија пример за „протекционистичката“ трговска политика на Пекинг.

За споредба, САД ги наплатува увезените автомобили со царина од 2,5 отсто.

Во изминатата година Кина увезува вкупно 1,22 милиони возила, што претставува 4,2% од продажбата наместо автомобили во земјата (28,9 милиони), според податоците на „Bloomberg“. Вкупната вредност на увезената стока е 51 милијарда долари, од кои 13,5 милијарди долари доаѓаат од Северна Америка. Ова ги вклучува моделите произведени таму од страна на не-американски компании, како „BMW“.

Само 20.208 возила биле увезени од САД во 2017-та година. Тоа претставува 10% од увезените автомобили, според Кинеската асоцијација на патнички автомобили.