Живот 12.06.2024 13:25

Кина ќе ја отвори првата болница со вештачка интелигенција во светот со 14 лекари и капацитет од 10.000 пациенти

Кина ќе ја отвори првата болница со вештачка интелигенција во светот со 14 лекари и капацитет од 10.000 пациенти

Kина ја претстави првата болница во светот со вештачка интелигенција (ВИ), која ќе направи револуција во конвенционалната здравствена заштита низ целиот свет и ќе спаси милиони животи.

Болницата наречена „Агент Хоспитал“ е виртуелна установа која има 14 лекари со вештачка интелигенција и четири медицински сестри, објави Експрес.

За неколку дена, лекарите во виртуелната болница можат да посетуваат до 10.000 пациенти. За споредба, на лекарот ќе му требаат најмалку две години за да ги достигне истите бројки.

„Концептот на болнички град со вештачка интелигенција, каде виртуелните пациенти се лекуваат од лекари со вештачка интелигенција, има огромно значење и за медицинските професионалци и за пошироката јавност. Болницата со вештачка интелигенција има за цел да обучи лекарски агенти преку симулирана средина за да може автономно да еволуира и да ја подобри својата способност за лекување на болести“, објави „Глобал тајмс“ со седиште во Пекинг, цитирајќи неодамнешни интервјуа со кинески истражувачи.

Пред инаугурацијата, лекарите со вештачка интелигенција беа тестирани врз основа на прашањата од американскиот испит за медицинска лиценца и сите постигнаа неверојатна стапка на точност од 93,06%.

Истражувачите од Универзитетот Цингхуа неодамна ја создадоа „Агентската болница“ во овој виртуелен свет, каде што сите лекари, медицински сестри и пациенти се контролирани од интелигентни агенти напојувани од големи јазични модели (LLM) кои можат автономно да комуницираат.

Целта беше да се трансформира начинот на кој пациентите се поврзуваат со лекарите, правејќи ја здравствената заштита подостапна и процедурите побрзи.

Се очекува програмата за вештачка интелигенција најпрво да се пренесе на медицинските универзитети за да помогне во обуката на лекари од реалниот живот. Виртуелните лекари на крајот ќе им бидат достапни на пациентите во болниците низ Кина.

Водачот на истражувачкиот тим на болницата Агент, Лиу Јанг, рече дека овој иновативен метод им овозможува на вистинските лекари да лекуваат виртуелни пациенти, а исто така им обезбедува подобра обука на студентите по медицина.

Со симулирање на различни пациенти со вештачка интелигенција, студентите можат самоуверено да предложат планови за лекување без да ризикуваат да им наштетат на вистинските пациенти, нагласи Лиу.

„Болничкиот град со АИ може да симулира и предвидува различни медицински сценарија, како што се ширење, развој и контрола на заразни болести во регионот“, додаде тој.

Лиу најави дека по шест месеци развој, болничкиот град со вештачка интелигенција е блиску до подготвеност за практична употреба, со цел да биде оперативен до втората половина на 2024 година.