Економија 10.07.2024 08:11

Кинескиот извоз на патнички автомобили е зголемен за 28 отсто во јуни

Кинескиот извоз на патнички автомобили е зголемен за 28 отсто во јуни

Кинескиот извоз на патнички возила достигна 378.000 единици во јуни, што бележи пораст од 28 отсто на годишно ниво и остана непроменет во споредба со претходниот месец, покажаа најновите податоци.

Со закрепнувањето на јужноамериканскиот пазар, извозот на автомобили од кинеска марка достигна 325.000 единици во јуни, што е за 31 отсто повеќе на годишно ниво, додека извозот на луксузни возила и автомобили направени од кинески и странски заеднички вложувања достигна 54.000 единици, што е за 12 отсто повеќе, според податоците објавени во понеделникот од страна на кинеската асоцијација за патнички автомобили.

Во истиот месец, извозот на нови енергетски возила (NEV) од Кина изнесуваше 80.000 единици, што е раст од 12,3 отсто на годишно ниво. Во првата половина од оваа година, извозот на NEV достигна 586.000 единици, што е за 21,2 отсто повеќе на годишно ниво, покажуваат податоците.

Податоците од здружението, кои ги опфаќаат сите домашни производители на патнички автомобили, исто така покажаа дека во првата половина од оваа година, малопродажбата на патнички автомобили надмина 9,84 милиони единици, што е за 3,3 отсто повеќе на годишно ниво.

Здружението проектира дека потрошувачката на патнички автомобили ќе продолжи да расте поради зголемената популарност на возилата во приватна сопственост и брзиот раст на паметните електрични возила.

Ентузијазмот меѓу сопствениците на автомобили за NEV, заедно со владините стимулации кои ги охрабруваат потрошувачите да ги заменат застарените возила со нови, ќе продолжи да ја забрзува побарувачката за автомобили, според здружението.