Актуелно 31.10.2023 08:54

Ќе поминеме евтино за Нова Година, ама ќе биде изгор скапо за Божик?

Ќе поминеме евтино за Нова Година, ама ќе биде изгор скапо за Божик?

Владата ја продолжи мерката за намалени цени на прехранбените производи и на алкохолните и на безалкохолните пијалаци до крајот на годината, со цел олеснување на животот на граѓаните во време на економска криза и висока инфлација.

Оваа одлука беше донесена откако Владата ја укина и одлуката за организирање акциско намалување на цените од страна на производителите и трговците. Во иднина, сите трговци и производители ќе можат да организираат акции со намалени цени.

Министерот за економија Крешник Бектеши изјави дека замрзнатите цени на прехранбените производи ќе останат замрзнати до Нова Година, но не се знае што ќе се случува во периодот по Нова Година, кога впрочем е и најголемиот христијански празник Божик.

Тој рече дека владата ќе го следи развојот на пазарот и ќе донесе одлуки во согласност со интересите на граѓаните. Но, ваквата неизвесност ги нервира дел од граѓаните, особено оние кои го слават Божик.

Тие се плашат дека големите христијански празници Бадник и Божик ќе ги дочекаат во скапотија и дека нема да можат да ги купат потребните намирници за традиционалната трпеза.

„Јас сум православна христијанка и за мене Божик е многу важен празник. Секоја година сакам да им приготвам вкусна храна на моите блиски и да им купам подароци. Но оваа година не знам дали ќе можам да си го дозволам тоа задоволство. Цените сега се ниски, ама што ако скокнат по Нова Година? Како да го планирам буџетот?“ – вели Миланка Георгиевска, домаќинка од Скопје.

На исти главоболки предизвикани од неизвесноста се жалат и помладите.

„Јас мислам дека владата требаше да продолжи со мерката за намалени цени до Божик, а не до Нова Година. Божик е празник кој го слават многу луѓе во Македонија. Не е праведно да купуваме евтино за Нова Година, а да биде изгор скапо за Божик. Јас сум католик и славам Божик на 25 декември, ама имам многу пријатели кои слават на 7 јануари. Сите треба да имаме можност да го прославиме празникот со радост и достоинство“, вели Марко Палица, студент од Скопје.

Владата, меѓутоа, апелира на граѓаните да не паничат и да не трупаат залихи од прехранбени производи.

Властите веќе неколку пати ветуваат дека ќе ги заштитат интересите на потрошувачите и дека ќе спречат било какво зголемување на цените што би го загрозило животниот стандард на граѓаните.