Актуелно 15.11.2023 09:48

Кој рано рани, со краден леб се храни – доставувачите на лебови се на голема мака

Кој рано рани, со краден леб се храни – доставувачите на лебови се на голема мака

Доставувачите на леб во Скопје се соочуваат со необичен проблем: граѓаните им го крадат лебот што тие го оставаат рано наутро пред заклучените врати на продавниците. Оваа пракса им нанесува голема штета на доставувачите и на пекарниците за кои работат.

Еден од доставувачите, кој сака да остане анонимен, ни раскажа дека тој работи за локална пекарница во Волково и дека во последно време тој и неговите колеги се соочуваат со овој проблем.

„Лебот го доставуваме уште од 5 часот наутро, кога голем дел од продавниците не се отворени. Ние сме принудени да ги оставаме гајбите со леб пред вратата на продавницата, со надеж дека ќе ги земат вработените кога ќе дојдат. Но, очигледно некои итри граѓани го забележале тоа, па секое утро го крадат лебот оставен пред продавницата веднаш штом ќе заминеме ние”, вели тој.

Тој додава дека ваквата навика на граѓаните им прави голема штета на доставувачите и на пекарниците, бидејќи лебот е нивна основна роба и извор на приход.

„Ние сме платени по број на доставени гајби, а не по број на продадени лебови. Ако некој ни го украде лебот, тоа значи дека ние сме работеле бесплатно. Плус, пекарницата губи пари од непродадената роба и од незадоволните клиенти кои не добиваат леб на време”, објаснува тој.

Тој апелира до граѓаните да престанат да го крадат лебот и да го почитуваат трудот на доставувачите.

„Ние сме чесни луѓе кои се трудиме на чесен начин да го заработиме лебот за нас и за нашето семејство. Не е во ред да ни го крадат лебот од устата. Ако некој нема пари за леб, нека ни каже, ние ќе му дадеме еден леб со задоволство. Но, не е во ред да го крадат целиот леб од гајбата, тоа е неморално и незаконско”, заклучува тој.

Од друга страна, сопствениците на продавниците исто така се незадоволни од оваа појава.
Еден од нив, кој има продавница во Карпош, ни кажа дека често се случува да не добие леб од доставувачите, бидејќи некој го украл пред него.

„Јас сум отворен од 7 часот наутро, ама доставувачите доаѓаат порано. Тие ми оставаат гајба со леб пред вратата, ама кога ќе дојдам јас, гајбата е празна. Некој го зема лебот и го носи. Тоа ми прави голем проблем, бидејќи јас немам леб за да го продавам на моите клиенти. А лебот е најбарана роба во продавницата”, вели тој.

Нашиот соговорник додава дека се обидувал да го реши проблемот со доставувачите, но без успех.

„Јас им велам да не ми оставаат леб пред вратата, туку да ми го донесат кога ќе сум отворен. Но, тие ми велат дека немаат време да чекаат, бидејќи имаат многу продавници за да ги опслужат. Тие ми велат дека ова е нивна работа и дека јас треба да се снаоѓам како знам и умеам”, вели тој.

Тој апелира и до органите за обезбедување ред да ја спречат оваа кражба на леб и да ги казнат крадците.

„Ова е незаконско и неправедно. Јас плаќам леб на пекарницата, ама не го добивам. Некој го краде лебот од мене и од моите клиенти. Барам од полицијата да го истражи ова и да ги пронајде крадците. Јас сум сигурен дека некој ги знае или ги видел кога го крадат лебот. Ова треба да престане, бидејќи е штета за сите нас”, заклучува тој.