Живот 24.11.2023 12:52

Колку заработуваат програмерите кои работат на вештачка интелигенција

Колку заработуваат програмерите кои работат на вештачка интелигенција

Платите на програмерите се доста високи, при што инженерите со вештачка интелигенција заработуваат од 8% до 12,5% повеќе од нивните колеги кои не се специфични за теренот, според анализата на платформата за податоци за компензација Levels.fii.

Најчестиот опсег на плати за инженерска работа наведена на веб-страницата на OpenAI е од 200.000 до 370.000 долари годишно, иако се огласуваат неколку специјализирани улоги во опсег од 300.000 до 450.000 долари, рече Роџер Ли, ко-основач на компензациската компанија Comprehensive.

Опсегот на плати не вклучува бонуси или награди за акции, што може да ја приближи годишната плата од 300.000 долари до вкупно 800.000 долари, според Levels.fii. Во индустрија каде талентот е најмал ресурс, видот на егзодус кој се закануваше на OpenAI би бил катастрофален.

„За новите технологии како вештачката интелигенција, имате само многу мала, мала група луѓе со искуство. Тие се производ, тие се компанија“, рече Јулија Полак, главен економист на сајтот за регрутирање ZipRecruiter.

Тоа ги стави вработените во OpenAI во невообичаено моќна позиција да вршат директен притисок врз одборот на компанијата.

„Ограничувањето на понудата е многу реално, обврзувачко, особено на краток и среден рок“, рече таа. „Не можете лесно да ги обучите овие луѓе, не можете лесно да ги регрутирате од други места. Да ги задржите оние што ги имате е најважната стратегија“.

Кога станува збор за регрутирање од универзитети, постои голема разлика помеѓу разбирањето на моделите со вештачка интелигенција на теоретско ниво и поседувањето вештини и искуство за навистина да се применат. Високо специјализираните софтверски системи на OpenAI, исто така, ги прават неговите сегашни развивачи уште повредни.

„Потребно е долго време за да се научи вистинскиот код на компанијата и технолошката низа. Инженер за вештачка интелигенција во компанијата вреди колку тројца AI инженери надвор од компанијата, со оглед на таа динамика“, рече Полак.

Персоналот на OpenAI веќе чекаше понуди за работа. Пред да биде вратен Алтман на функцијата, Мајкрософт рече дека би биле добредојдени да се приклучат на новата истражувачка лабораторија за вештачка интелигенција. Мајкрософт има околу 49% удел во OpenAI.