Економија 27.10.2023 09:13

Кралот на криптовалутите, кој е обвинет за голема измама, пред судот изјави дека постапил по правен совет

Кралот на криптовалутите, кој е обвинет за голема измама, пред судот изјави дека постапил по правен совет

Поранешниот крал на криптовалутите Сем Бенкмен-Фрид сведочеше вчера сведочеше пред судот во САД. 31-годишниот е обвинет дека ги лажел инвеститорите и заемодавачите и дека крадел пари од клиентите на неговата сега банкротирана берза за криптовалути, ФТХ, пишува Би-Би-Си.

Тој изнесе аргументи дека постапувал по правен совет со добра волја. Судијата ја испрати поротата дома за да може да одлучи кои делови од сведочењето на Бенкмен-Фрид, доколку ги има, ќе бидат прифатливи како доказ. Овој потег им овозможи на Бенкмен-Фрид и адвокатите да се пријават пред тој потенцијално да зборува пред жирито.

Бенкмен-Фрид ги бранеше одлуките што беа испрашувани од обвинителите. Тој рече дека ова е во согласност со политиките за водење евиденција поставени од неговиот правен тим.

Тој рече дека разговарал за многу други аранжмани со неговите адвокати, вклучувајќи ги и личните заеми што ги добил од Аламеда и нејзината улога како „процесор за плаќања“ за ФТХ.

„Дали се утешивте од фактот дека адвокатите ги структурираа заемите?“ праша адвокатот на Бенкмен-Фрид, Марк Коен. „Да, се разбира“, одговори Бенкмен-Фрид.

Тој додаде дека му верувал на неговиот правен тим да подготвува апликации за банкарски сметки за неговите компании. „Верував дека тие се соодветни форми“, рече тој.

Обвинителите се спротивставија на аргументите на Бенкмен-Фрид дека постапил по правен совет, тврдејќи дека е неважно доколку адвокатите не биле целосно информирани. Судијата веднаш не донесе одлука за тоа какво сведочење може да даде Бенкмен-Фрид, но предупреди дека е прилично „сомнителен“ за некои од аргументите.

Бенкмен-Фрид зборуваше јасно и самоуверено на почетокот, но се колебаше под низата прашања на обвинителката Даниел Сасун, прашувајќи за тоа кога се консултирал со адвокатите и што им рекол кога го правел тоа.