Економија 18.09.2023 13:20

Купете си нов мобилен телефон со време, оти цените ќе се вивнат до небото

Купете си нов мобилен телефон со време, оти цените ќе се вивнат до небото

Според некои од најголемите светски медиуми, како The Verge и BBC, светската индустрија за производство на мобилни телефони се соочува со сериозна криза поради недостаток на семикондукторски чипови, кои се клучни компоненти за функционирање на овие уреди.

Причината за овој недостаток е повеќефакторска, но главно се должи на зголеменото барање за мобилни телефони и друга електроника во текот на пандемијата од коронавирус, како и на прекинувањето на снабдувањето со чипови од Кина поради трговските ограничувања на САД.

Овој недостаток има директно влијание врз потрошувачите, бидејќи цените на електронските апарати – од телевизор до паметни телефони – се зголемени поради глобалното прекинување на ланецот на снабдување.

Во меѓувреме, недостатокот на семикондукторски чипови ги принудил производителите на автомобили да ги зголемат цените на возилата.

Според анализата на IDC, светскиот пазар за мобилни телефони ќе достигне 1,38 милијарди испорачани единици во 2024 година, што е зголемување од 1,6% во однос на 1,36 милијарди испорачани единици во 2023 година.

Но, ова зголемување ќе дојде со поскапување на цените за потрошувачите, бидејќи производителите ќе треба да платат повеќе за чиповите кои ги користат.

Вработени во позната продавница за мобилни телефони во Скопје, која продава уреди од различни брендови, потврдуваат дека очекуваат поскапување на мобилните телефони кое би требало да се случи во јануари идната година.

„Ние добивме најава од нашите добавувачи дека цените ќе се зголемат за околу 15% поради недостатокот на чипови. Ова значи дека потрошувачите ќе треба да платат повеќе пари за новите модели на мобилни телефони или да се задоволат со постарите верзии кои можеби ќе имаат помалку функционалности”, рече еден од вработените, кој побара да остане анонимен.

Овој тренд ќе има негативни последици за економијата и за конкурентноста на македонските компании кои се зависни од мобилната технологија.

Експертите предлагаат да се инвестира во развојот на локалната индустрија за производство на чипови, која би можела да ги задоволи потребите на пазарот и да ја намали зависноста од странските добавувачи.

Најнови вести