Економија 26.06.2024 09:47

Купувањето недвижност стана невозможна мисија за Хрватите!

Купувањето недвижност стана невозможна мисија за Хрватите!

Откако ММФ предупреди за високите цени на недвижностите, поттикнати од краткорочните изнајмувања и погрешниот пристап кон субвенционирање на побарувачката, Европската комисија и даде слична препорака на Хрватска како дел од пролетниот пакет препораките до земјите-членки во однос на нивните економски политики и реформи.

Заедно со темелните препораки за потребата од зголемување на конкурентноста на економијата и зголемување на продуктивноста, која расте, но побавно од споредливите земји, од Комисијата велат дека треба да се смислат мерки за зголемување на понудата на станови наместо субвенционирање на првите недвижности, пишува Нови лист.

Истовремено, се повторува дека цените на становите и куќите продолжиле да растат лани, иако со послабо темпо. Се вели дека номиналните цени на куќите и становите пораснале за 11,9 отсто во 2023 година (реални 3,7 отсто), поттикнати од големиот вишок ликвидност во банкарскиот систем по пристапувањето во еврозоната, купувањата од странство и владината програма за субвенционирање на станови.

Така, достапноста на становите во Хрватска сè уште е меѓу најниските во ЕУ. Силната туристичка активност придонесува за трајно ниската достапност на становите. Дополнително, беше откриено дека програмата за субвенционирање, воведена во 2017 година за да им се помогне на луѓето да го купат својот прв стан, придонесе за севкупно зголемување на цените на становите и помала достапност, особено за не субвенционираните купувачи, соопшти Комисијата.

Затоа, достапноста на становите во 2023 година беше малку полоша отколку во 2017 година, и покрај силниот пораст на приходот. Комисијата понатаму сугерира дека внимателно дизајнираните мерки за зголемување на понудата на станови може да бидат посоодветни за решавање на проблемот со ниската достапност на станови отколку програмите за субвенционирање на купувачите за прв пат.

Да потсетиме, ММФ неодамна препорача воведување данок на имот и укинување на, како што рекоа, исклучително поволното оданочување на приходите од краткорочни закупнини.