Живот 01.02.2024 08:14

Lamborghini Diablo од 1997 година на Доналд Трамп продаден за 1,1 милиони долари

Lamborghini Diablo од 1997 година на Доналд Трамп продаден за 1,1 милиони долари

Како и секој поранешен претседател од 1960-тите наваму, на Доналд Трамп не му е дозволено да вози по јавни патишта; го возат обучени агенти на Тајната служба. Тој поседуваше неколку прилично кул автомобили пред да стане претседател, а еден беше продаден за 1,1 милион долари на аукција на Барет-Џексон.

Дел од продажбата на аукциската компанија во Скотсдејл 2024 година, е овој роудстер Lamborghini Diablo VT од 1997 година, наводно, бил конфигуриран и купен нов од Трамп. Завршена е во нијанса на сина боја наречена Blu Le Mans, која, наводно, не била достапна за клиентите кои се најдоа таа година. рачен менувач. Моќта доаѓа од 5,7-литарски V12 кој е подесен да развива 492 коњски сили и 430 фунти вртежен момент, што е доволно за да го испрати супер автомобилот до максимална брзина од 202 mph.

Барет-Џексон забележува дека Трамп го продал Diablo во 2002 година, па натписот „TRUMP 2016“ на задното стакло е додаден повеќе од една деценија по неговата сопственост, но има мала табличка „Donald Trump Diablo 1997“ на внатрешниот дел на возачката врата која потврдува дека ја купил нова. Аукциската куќа забележува дека овој автомобил има двајца сопственици откако Трамп го продал, па лицето кое платило 1,1 милион долари за него е третото место.

Додека километражникот прикажува околу 24.900 километри, извештајот на Карфакс укажува на неконзистентност на километражата во август 2003 година со бројките на автомобилот. Беше понуден без резерва, така што највисокиот понудувач би го однел дома, без оглед на тоа каде застанало наддавањето, но 1,1 милиони долари веројатно ги надминале очекувањата на сите; дури и VT варијантите на Diablo обично се продаваат за под 500.000 долари.

На пример, аукциската куќа RM Sotheby’s продаде VT Roadster од 1999 година со околу 18.800 милји за 456.000 долари во 2023 година и модел од 1998 година со нешто повеќе од 3.000 милји за 467.500 долари претходната година. Претходните верзии на Diablo со погон на задните тркала обично се продаваат за значително помалку.

Сопственоста на славните личности и наводната конфигурација „еден на еден“ му помогнаа на овој Diablo VT да ја премине границата со седум цифри. Освен тоа, изгледа дека е релативно добро сочуван. Не е сомнително модифициран, а се продаваше со упатството за сопственикот, како и со два комплети за алатки.