Живот 30.05.2024 11:48

Лансирање на Ethereum ETF фондови можно веќе во јуни

Лансирање на Ethereum ETF фондови можно веќе во јуни

Според аналитичарите, Фондовите кои се тргуваат со берза(ETF) имаат „легитимна можност“ да бидат лансирани до крајот на јуни, откако BlackRock ги ажурираше клучните документи потребни за лансирање.

На 29 мај, BlackRock го ажурираше својот образец S-1 за својот iShares Ethereum Trust (ETHA) со Комисијата за хартии од вредност речиси една недела откако регулаторот го одобри неговото поднесување 19b-4 – и на двете им треба одобрение за ЕТФ да започне со тргување.

„Добар знак. Веројатно наскоро ќе видиме одмор“, напиша аналитичарот на Блумберг ЕТФ Ерик Балчунас во објавата на 29 мај.

Веројатно ќе има уште една рунда на „фино подесување“ на коментарите на SEC, додаде тој – но „лансирањето кон крајот на јуни е легитимна можност“. Сепак, Балчунас ги задржа своите изгледи за одобрување околу 4 јули.

Аналитичарот на Блумберг ЕТФ, Џејмс Сејфарт, рече дека ажурираниот S-1 на BlackRock е „речиси сигурно ангажманот што го баравме“, бидејќи покажува дека „издавачите и SEC работат на лансирање на Spot Ethereum ETF“.

Изменетиот S-1 на BlackRock обезбеди информации за почетниот инвеститор – субјектот што доделува пари на фондот за да може да започне со тргување.

На 21 мај, инвеститорот, филијалата на BlackRock, „се согласи да купи 10.000.000 долари во акции на 21 мај 2024 година и зеде испорака на 400.000 акции на 21 мај 2024 година по цена од 25,00 долари по акција“, се вели во поднесокот.

Во поднесувањето, исто така, беше наведено дека ЕТФ ќе котира и тргува под симболот „ETHA“.

Доаѓа истиот ден кога поднесокот покажува дека Hashdex го повлекол своето место кое го нуди Ether ETF само еден ден откако SEC го одобри заедно со BlackRock и седум други издавачи.

Извор запознаен со апликацијата изјави за Cointelegraph дека Hashdex „повеќе нема намера да оди напред со Ether ETF со едно средство“.

Аналитичарите велат дека со ETF ќе забележат дека ETH ќе достигне нови височини, бидејќи некои шпекулираат дека Wall Street ќе го користи како облог за раст на Web3. Други шпекулираат дека ETH би можел да се соочи со притисок на цените бидејќи Grayscale Ethereum Trust (ETHE) би можел да забележи просечни дневни одливи од 110 милиони долари во неделите по конверзијата и намалувањето на неговиот попуст.