Живот 25.01.2024 09:38

Мајкрософт стана втората најбогата компанија во светот

Мајкрософт стана втората најбогата компанија во светот

Благодарение на бумот на вештачката интелигенција, вредноста на акциите, на и онака успешната компанија, Мајкрософт пораснаа, со што таа стана втората компанија вредна 3 трилиони долари во средата. За споредба, пазарната вредност на Мајкрософт сега е поголема од целиот БДП на Франција и веднаш зад оној на Обединетото Кралство.

Акциите пораснаа за речиси 1,5 отсто до околу 405 долари по акција во средата попладне, надминувајќи ја пазарната капитализација од 3 трилиони долари и придружувајќи му се на Apple како единствена друга компанија што ја достигна историската пресвртница.

Акциите на Мајкрософт се зголемија за повеќе од 7 проценти годишно до денес, откако скокнаа за околу 40 отсто минатата година, главно поради ентузијазмот на инвеститорите за вештачката интелигенција и неговиот потенцијал да создаде раст за компанијата.

Во 2023 година, извршниот директор на компанијата, Сатја Надела, направи инвестиција од повеќе милијарди долари во вештачката интелигенција, вклучително и комерцијализација и додавање на алатки за вештачка интелигенција како ChatGPT во пакетот производи пред ривалите.

Тој дури ги зајакна врските на Мајкрософт со производителот на ChatGPT OpenAI, голем пионер во вештачката интелигенција, за време на промената на управниот одбор и лидерството во помалата компанија кон крајот на минатата година.

Откако заостануваше со Apple во поголемиот дел од изминатата деценија, Мајкрософт ја престигна компанијата и накратко стана највредната јавно тргувана компанија во светот претходно во јануари.

Мајкрософт е дел од таканаречената „Величеста 7“, група акции вклучувајќи ги Apple, Nvidia, Amazon, Alphabet, Meta и Tesla кои речиси самостојно ги подигнаа пазарите на нови највисоки нивоа во последните неколку недели.

Самиот Мајкрософт сочинува 7,3 проценти од S&P 500. Заедно, овие седум акции имаат пазарна капитализација поголема од целата берза на која било земја, освен САД.

Од минатата недела, само Nvidia и Microsoft учествуваа со околу 75 отсто од добивките на S&P 500 оваа година, според аналитичарите во Bespoke Investment Group.

Во белешката од вторникот, аналитичарите од Morgan Stanley рекоа дека гледаат дека играта на ВИ на Мајкрософт „станува уште посилна“ и ја подигнале нивната целна цена на акциите на 450 долари од 415 долари. Аналитичарите на Банката на Америка, исто така, ја подигнаа нивната целна цена на 450 долари по акција, предвидувајќи поголем раст за компанијата со седиште во Вашингтон овој квартал.

Мајкрософт ја објави својата заработка во четвртиот квартал на 30 јануари. ()