Актуелно 29.03.2024 08:00

Македонија треба час поскоро да се адаптира на глобалниот минимален данок на добивка од 15%

Македонија треба час поскоро да се адаптира на глобалниот минимален данок на добивка од 15%

Триесет милиони евра годишно од даноци може да загуби државата, ако не се адаптира на новиот глобален минимален данок на добивка од 15 отсто, кој Меѓународната организација за економска соработка и развој ОЕЦД од 1 јануари им го наметна на компаниите кои имаат годишни приходи од над 750 милиони евра.

Педесетина компании кои работат во земјава и кои во најголем дел се странски, ќе бидат опфатени од оваа нова глобална давачка, покажале симулациите на една од најголемите сметководствени фирми во светот „Прајс вотерхаус куперс“. Мирослав Марчев, еден од менаџерите на оваа компанија во Македонија вели дека компаниите и државата мораат да разговараат за услогласување на економските политики.

Со оваа даночна реформа ОЕЦД сака да стави крај на меѓудржавната трка со даночни ослободувања или олеснувања во привлекувањето инвестиции, но и да ги искорени даночните раеви. Иницијатива ја поддржааа 140 земји, меѓу кои и Македонија. Нејзините ефекти ќе ги почувствуват 8.000 светски мултинационални компании.

Претседателот на Советот на странски инвеститори Виктор Мизо открива дека лани за ова разговарале со Министерството за финансии. Тој се надева дека домашните економски политики ќе се сменат, за да не се случи големите странски компании во земјава да плаќаат данок и кај нас, но и во нивната матична земја.

Првите плаќања на овој данок ќе се случат во 2026-та, а ќе се однесуваат на 2024 година. Овој данок веќе е имплементиран во Бугарија и Хрватска кои се членки на ЕУ. Земјите од Западен Балкан тоа се уште не го сториле. ()