Актуелно 25.09.2023 09:58

Македонските каратисти освоија 12 златни медали на турнир во Грција

Македонските каратисти освоија 12 златни медали на турнир во Грција

Македонската репрезентација во традиционално карате беше најуспешна на ИТКФ Меѓународниот куп “ Хидетака Нишијама” одржан викендот во Неа Мудања, Грција.

Македонските каратисти освоија вкупно 47 медали од кои 12 златни, 13 сребрени и 22 бронзени медали во сениорска-младински, јуниорска-кадетска конкуренција како и во најмалата категорија за деца.

– Најуспешни кај децата беа: Камелија Недев, Матеј Мангаровски, Филип Недев, Лука Крстевски и Дамјан Трајковски кои освоија повеќе златни медали во поединечна и екипна конкуренција. Сребрени и бронзени медали освоија: Софија Јарчевска, Ѓорѓи Кокорманов, Војдан Паламидовски, Дамјан Денковски, Максим Поп Трпев и Неда Костадиновска. Кај сениорите најуспешен беше женскиот ката тим во состав: Камелија Недев, Берта и Јана Милевски како и Сашо Спасовски кој освои златен медал во борби за сениори. Јадранка Недева освои три сребрени медали во кати, фукуго и кумите. Берта и Јана Милевски и Сашо Спасовски освоија бронзени медали поединечно, информираат од МТКФ.

На второ место по број на освоени медали беше Полска, а на трето место Италија, четврта беше Литванија.

Следен голем натпревар кој ги очекува македонските каратисти е Светскиот куп во Лублин, Полска кој ќе се одржи на 30 септември 2023 година.