Живот 11.06.2024 13:47

Маск се закани со забрана на ајфоните во неговите компании откако Apple и ChatGPT најавија соработка околу AI

Маск се закани со забрана на ајфоните во неговите компании откако Apple и ChatGPT најавија соработка околу AI

Илон Маск се заканува дека ќе ги забрани iPhone-ите од сите негови компании поради новонајавените OpenAI интеграции што Apple ги објави на WWDC 2024 во понеделникот. Во серија објави на X, извршниот директор на Tesla, SpaceX и xAI напиша дека „ако Apple интегрира OpenAI на ниво на оперативен систем“, уредите на Apple ќе бидат забранети во неговите бизниси и посетителите ќе мора да ги пријавуваат своите ајфони на влезовите каде што тие ќе бидат „чуван во Фарадееви кафези“.

Изгледа дека неговите објави погрешно ја разбираат врската што ја објави Apple со OpenAI или барем се обидуваат да остават простор за сомневање за приватноста на корисниците. Иако Apple и OpenAI соопштија дека корисниците ќе бидат консултирани пред „секое прашање да биде испратено до ChatGPT“, заедно со какви било фајлови или фотографии, одговорите на Маск укажуваат дека тој верува дека OpenAI е длабоко интегриран во самиот оперативен систем на Apple и затоа може да прикачи какви било лични и приватни податоци.

Во iOS 18, Apple вели дека луѓето ќе можат да поставуваат прашања на Siri, и ако асистентот мисли дека ChatGPT може да помогне, ќе побара дозвола да го сподели прашањето и директно да го претстави одговорот. Ова им овозможува на корисниците да добијат одговор од ChatGPT без да треба да ја отвораат апликацијата ChatGPT за iOS. Фотографиите, PDF-датотеките или другите документи што сакате да ги испратите на ChatGPT го добиваат истиот третман.

Меѓутоа, Маск би претпочитал можностите на OpenAI да останат поврзани со посветена апликација – не со интеграција на Siri.

Одговарајќи на VC и CTO Сем Пулара во Sutter Hill Ventures кој напиша дека корисникот одобрува одредено барање на основа на барање – OpenAI нема пристап до уредот – Маск напиша: „Тогаш оставете го како апликација. Ова е срање.”

Пулара рече дека начинот на кој е интегриран ChatGPT е во суштина ист како што функционира апликацијата ChatGPT денес. Моделите со вештачка интелигенција на уредот се или сопствени на Apple или оние што го користат Private Cloud на Apple.

Во меѓувреме, одговарајќи на објавата на X од Јутјуберот Маркес Браунли, која дополнително ја објаснува интелигенцијата на Apple, Маск одговори: „Apple ги користи зборовите „заштити ја вашата приватност“ додека ги предава вашите податоци на трета страна вештачка интелигенција што тие не ја разбираат и можат Тоа што самите создаваат *не* ја штитат приватноста воопшто!“

Тој дури и одговори на објавата на извршниот директор на Apple, Тим Кук, во која тој се закани дека ќе ги забрани уредите на Apple од просториите на неговите компании доколку не го „запре овој морничав шпионски софтвер“.

„Очигледно е апсурдно што Apple не е доволно паметен за да направи сопствена вештачка интелигенција, но некако е способен да обезбеди дека OpenAI ќе ги заштити вашата безбедност и приватност“, извика Маск во една од многуте објави за новите интеграции. „Apple нема поим што всушност се случува откако ќе ги предадат вашите податоци на OpenAI. Те продаваат низ реката“, рече тој. Иако е вистина дека Apple можеби не ја знае внатрешната работа на OpenAI, технички Apple не ги предава податоците – корисникот го прави тој избор, од звукот на нештата.

Apple, исто така, најави уште една интеграција што ќе им овозможи на корисниците пристап до ChatGPT ширум системот во рамките на Writing Tools преку функцијата „компонирање“. На пример, можете да побарате од ChatGPT да напише приказна пред спиење за вашето дете во документ, предложи Apple. Може да побарате и од ChatGPT да генерира слики во повеќе стилови за да го надополни вашето пишување. Преку овие функции, корисниците во суштина ќе пристапуваат до ChatGPT бесплатно без триење да треба да креираат сметка. Тоа е одлична вест за OpenAI, кој наскоро ќе има огромен прилив на барања од корисниците на Apple.

Корисниците на Apple можеби нема да ги разберат нијансите на проблемите со приватноста овде, се разбира – на што Маск смета со поднесување на овие поплаки. Ако корисниците би можеле да постават свој претпочитан бот за вештачка интелигенција како средство за барање Siri или помош за пишување, како што е Anthropic’s Claude или – да речеме, xAI’s Grok – сомнително е дека Маск гласно би викал за опасностите од таквата интеграција. (Всушност, Apple само навести дека Google Gemini би можел да се интегрира во иднина, во сесијата по главната работа.)

Во своето соопштение, Apple вели дека барањата и информациите на корисниците не се евидентирани, но претплатниците на ChatGPT можат да ја поврзат својата сметка и потоа да пристапат до нивните платени функции директно во искуствата со вештачката интелигенција на Apple.

„Се разбира, вие контролирате кога се користи ChatGPT и ќе биде побарано пред да се сподели некоја од вашите информации. Интеграцијата на ChatGPT ќе дојде на iOS 18 iPadOS 18 и macOS Sequoia подоцна оваа година“, рече СВП на Apple за софтверско инженерство Крег Федериги. Функциите ќе бидат достапни само на моделите и уредите на iPhone Pro 15 што користат M1 или понови чипови.

OpenAI повтори нешто слично во својот блог пост, истакнувајќи дека „барањата не се складирани од OpenAI, а IP-адресите на корисниците се прикриени. Корисниците исто така можат да изберат да ја поврзат нивната сметка на ChatGPT, што значи дека нивните поставки за податоци ќе се применуваат според правилата на ChatGPT. Последново се однесува на опционалната (како во пријавувањето) способност за поврзување на функцијата со нивната платена претплата.