Живот 05.12.2023 14:21

Мета ја исклучува опцијата за чет меѓу Messenger и Instagram

Мета ја исклучува опцијата за чет меѓу Messenger и Instagram

Мета наскоро ќе ја отстрани функцијата што ви овозможува да разговарате со пријателите на Фејсбук на Инстаграм. Почнувајќи од средината на декември, компанијата ќе ја исклучи меѓуплатформската интеграција, која ја додаде во 2020 година. Не даде причина за тоа, но, како што шпекулира 9to5Google, избегнувањето на регулаторните последици во ЕУ звучи како логичен мотив.

Најавена во 2019 година, опционалната меѓуплатформска интеграција започна да се применува една година подоцна, замаглувајќи ги линиите помеѓу двете најпопуларни услуги на компанијата. „Исто како и денес можете да разговарате со сметка на Gmail ако имате сметка на Yahoo, овие сметки ќе можат да разговараат меѓу себе преку заедничкиот протокол што е Messenger“, рече тогаш потпретседателката на Messenger, Лоредена Крисан.

Мета вели дека штом ќе дојде „средината на декември 2023 година“, веќе нема да можете да започнувате нови разговори или повици со пријателите на Фејсбук од Инстаграм. Ако имате постоечки разговори со сметки на Facebook на Instagram, тие ќе станат само за читање. Покрај тоа, сметките на Facebook повеќе нема да можат да го гледаат статусот на вашата активност или да ги прегледуваат сметките за читање. Конечно, сите постоечки разговори со сметки на Facebook нема да се префрлат во вашето сандаче на ниту една платформа.

ЕУ го дизајнираше Законот за дигитални пазари, донесен во 2022 година, како пречка против носителите на платформи од стекнување монополска моќ. Ако една компанија го помине прагот на приход и Европската комисија смета дека платформата е премногу доминантна, таа може да изрече максимална казна од 10 отсто од нејзиниот вкупен глобален промет од претходната година. Имајќи го предвид „стапот“ за спроведување што го обезбедува раководното тело, можеби Мета проценила дека за функцијата за вкрстени пораки на Инстаграм / Фејсбук не вреди да се ризикува.

()