Економија 13.02.2024 11:11

Милијардерот Питер Тиел инвестираше 200 милиони долари во биткоин и етер

Милијардерот Питер Тиел инвестираше 200 милиони долари во биткоин и етер

Според CoinDesk Indicies, Bitcoin (BTC) е зголемен за речиси 124 проценти во текот на изминатите 12 месеци, додека Ether (ETH) е зголемен за 75 проценти. Индексот CoinDesk 20 (CD20) е зголемен за приближно 86 проценти во текот на истиот период.

Founders Fund, фирмата за ризичен капитал основана од милијардерот Питер Тиел, реинвестира во биткоин и етер, изјавија извори за Ројтерс, сигнализирајќи го обновениот интерес на Силиконската долина за пазарите на криптовалути.

Фондот на основачите започна да купува Биткоин кога беше под 30.000 долари и стекна повеќе БТК и ЕТХ во следните месеци.

Тиел долго време е поборник на биткоинот, поврзувајќи го неговиот пораст на цената со критиките на централните банки. За време на трката со бикови во 2021 година, тој рече дека се чувствува „неинвестиран“ во најголемото дигитално средство во светот.

Фондот на основачите го продаде најголемиот дел од своите крипто имоти за 1,8 милијарди долари во март 2022 година, непосредно пред почетокот на „крипто зимата“, објави Financial Times минатата година. Фондот на основачите претходно инвестираше 15 до 20 милиони долари во биткоин во текот на 2017/2018 година. години.

Акцијата на бикови, исто така познат како бикови тренд, е период на финансискиот пазар кога цените на одредени средства продолжуваат да растат. Брзиот пораст на цените може да се припише на голем број пазарни фактори, вклучувајќи ја нестабилноста, побарувачката и пазарната вреднување.

Биткоинот се зголеми за 5,17 отсто во понеделникот за да ја надмине границата од 50.000 долари за прв пат од 2021 година. Најстарата и најкористена криптовалута е помогната од очекувањата дека американската централна банка (ФЕД) ќе ја намали основната каматна стапка оваа година. ()