Живот 13.02.2024 09:21

Mini Clubman заминува во автомобилска историја

Mini Clubman заминува во автомобилска историја

Британскиот Mini модел кој наиде на лојални следбеници низ светот повеќе од половина век, за последен пат ги затвори задните вратите од халите за производство. Последниот Clubman, под претпоставка дека нема да има друго продолжение, а Мини вели дека нема, излезе од производната линија во понеделникот во Мини фабриката Оксфорд во Англија.

Верзијата Mini „estate“ се поклонува за последен пат по 17 години производство во Оксфорд и повеќе од половина милион единици испорачани за испорака во повеќе од 50 земји. Наследството на Clubman – и на повеќето Mini – вреди да се потсетиме бидејќи брендот предизвика таква наклонетост меѓу своите фанови.

Треба да се нурне длабоко во раните шеесетти години, кога сопственикот на Mini, British Motor Corporation (BMC), претстави две верзии на оригиналниот Mini: Austin Seven Countryman и Morris Mini Traveller. Во 1967 година, карактеристиките на постоечките Mini вагони беа комбинирани за да се формира првиот Clubman.

Тој беше отстранет во 1982 година – откако еднаш беше преименуван во 1000HL – и Clubman немаше да се врати дури во 2007 година, со брендот тогаш под покровителство на BMW. Современите безбедносни стандарди на возилата претставуваат предизвик за тие задни врати. „Требаше да се осигураме дека двете врати секогаш ќе се отвораат целосно без прикривање на задните светла, што беше законско барање“, рече Гај Елиот, кој беше дел од тимот за развој на вратите во тоа време.

Преродениот Clubman беше ажуриран во 2015 година за втора генерација. Ги усвои препознатливите кружни дневни светла на Mini, карактеристика што се гледа и денес, и ги отфрли необичните задни врати за поконвенционално поставување.

Минатата година Mini го лансираше „Final Edition“ на автомобилот, со специјална решетка и легури и го ограничи на серија од 1.969 единици, оддавајќи почит на годината на лансирање на оригиналот.

Групацијата BMW вели дека очекува да инвестира околу 750 милиони долари во следните неколку години во преуредување на фабриката во Оксфорд за да се смести просторот за склопување на претстојниот електричен кросовер Aceman и новите варијации на Купер подоцна оваа година. ()