Економија 29.05.2024 09:21

ММФ ги подобри прогнозите за раст на кинеската економија

ММФ ги подобри прогнозите за раст на кинеската економија

Меѓународниот монетарен фонд во средата ја зголеми својата прогноза за растот на Кина оваа година на 5%, од 4,6% претходно, поради „силните“ бројки за првиот квартал и неодамнешните политички мерки.

Подобрувањето следеше по посетата на ММФ на Кина за редовна проценка. Организацијата сега очекува кинеската економија да порасне за 4,5% во 2025 година, што е повеќе од претходната прогноза од 4,1%.

Но, до 2029 година, тие предвидуваат дека растот на Кина ќе забави на 3,3% поради стареењето на населението и побавниот раст на продуктивноста. Ова е помалку од претходната прогноза на ММФ за раст од 3,5 отсто на среден рок.

Кинеската економија порасна за подобри од очекуваните 5,3% во првиот квартал, поддржана од силниот извоз. Податоците за април покажуваат дека потрошувачките трошоци останале пригушени, додека индустриската активност е зголемена.

Пред околу две недели, кинеските власти најавија опсежни мерки за поддршка на заболениот сектор на недвижности, вклучително и укинување на долната граница за хипотекарната стапка.

Политичките потези се „добредојдени“, но потребна е посеопфатна акција, вели Гита Гопинат, првиот заменик директор на ММФ, во изјавата.

„Приоритет треба да биде мобилизирање на ресурсите на централната власт за заштита на купувачите на однапред продадени недовршени домови и забрзување на завршувањето на незавршените предпродадени станови, отворајќи го патот за решавање на несолвентните претприемачи“, рече таа.

„Да се ​​дозволи поголема флексибилност на цените, истовремено следење и ублажување на потенцијалните макро-финансиски прелевања, може дополнително да ја стимулира побарувачката за станбен имот и да помогне во ребалансот.

Во соопштението на ММФ се вели дека за време на нејзината посета на Кина овој месец, Гопинат се состанала со гувернерот на Народната банка на Кина, Пан Гонгшенг, заменик министерот за финансии Лиао Мин, заменик-министерот за трговија Ванг Шувен, заменик-гувернерот на PBOC, Џуан Чангненг, потпретседателот на Националната финансиска регулаторна управа, Ксијао Јуанќи .

„Краткорочните макроекономски политики треба да се фокусираат на поддршка на домашната побарувачка и ублажување на надолните ризици“, рече Гопинат.