Економија 01.02.2024 08:03

ММФ очекува зајакнување на руската економија

ММФ очекува зајакнување на руската економија

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) предвидува дека руската економија ќе се прошири многу побрзо од минатата година, бидејќи воените трошоци на Владимир Путин го зајакнуваат поширокиот раст, објави Financial Times на 30 јануари.

Рускиот БДП се очекува да порасне за 2,6% оваа година, што е повеќе од двојно покачено од темпото што ММФ го предвиде уште во октомври и малку побавно од 3% проширување што се очекува во 2023 година. Зголемувањето од 1,5% е најголемо за која било друга земја наведена во ММФ World Economic Outlook објавен на 30 јануари.

Овие предвидувања отвораат нови прашања за ефективноста на западните санкции во поткопувањето на економските приходи на Русија и финансирањето на војната во Украина. Санкциите против Москва опфаќаат широк спектар на економски области, вклучувајќи ограничувања на трговијата, финансиите, технологијата и стоките за двојна употреба, индустријата, транспортот и луксузните стоки.

Уште во ноември, британското Министерство за одбрана сугерираше дека руската економија е „загрозена од прегревање“ поради зголемените воени трошоци, недостигот на пазарот на трудот и растечката инфлација. Спротивно на очекувањата, неодамнешните податоци сугерираат дека руската економија продолжува да расте, поттикната од зголемените трошоци за одбраната и војската.

„Дефинитивно руската економија работи подобро отколку што очекувавме и многу други очекуваа“, изјави за новинарите во Фајненшл Тајмс, главниот економист на ММФ, Пјер-Оливие Гуриншас.

Путин претходно овој месец рече дека растот на БДП во 2024 година би можел да се искачи над 3,5 отсто наведени од руските економисти во 2023 година. Тој, исто така, тврдеше дека растот во 2023 година се заснова главно на побарувачката на домашните потрошувачи и инвестициите, вклучувајќи рекордни трошоци за градежништво, земјоделство, туризам, и товарен транспорт.

Според Гуринчас, растот на Русија може да се припише на зголемените државни трошоци во „воената економија“. Цврстите цени на стоките помагаат да се одржат приходите од извоз поврзани со фосилните горива и се важен придонесувач за севкупната економска активност. Меѓутоа, на долг рок, потенцијалниот раст на руската економија веројатно ќе биде помал отколку пред целосната инвазија. ()