Живот 13.04.2018 00:32

Момче со аутизам исфрлено од училиште

Момче со аутизам исфрлено од училиште

Беше 2.септември 2016.година. Ми рекоа да не доаѓам повеќе…Само ми рекоа да не доаѓам… – со тага вели Славко, момче со благ облик на аутизам кое поради својата дијагноза е исфрлено од средното училиште во Рудо, БИХ.

„Направена ми е голема неправда затоа што ми е забрането да посетувам настава и да бидам на часови“, вели Славко Мршевиќ за Дојче Веле.

На Славко му е поставена дијагноза Аспергеров синдром, односно поблаг облик на аутизам. Иако редовно завршил основно училиште и запишал средно во родното Рудо, со одлука на директорот на училиштето, забрането му е да ја посетува наставата.

„Имавме проблеми и додека одеше во училиште. Училиштето четири пати не испраќаше на проценки кај лекарска комисија, која на сите тие лекарски наоди даде мислење дека тој има капацитети да продолжи со школувањето во средношколскиот центар во Рудо, со тоа што наставните методи и наставниот план и програма мора да му се прилагодат нему“, објаснува неговиот татко Ненад Мршевиќ.