Живот 11.12.2023 09:35

МОЖЕ ДА ВЕ ЧИНИ ЖИВОТ: Ако се запали ова светло, веднаш треба да посетите механичар (ФОТО)

МОЖЕ ДА ВЕ ЧИНИ ЖИВОТ: Ако се запали ова светло, веднаш треба да посетите механичар (ФОТО)

Современите автомобили станаа многу повеќе од само превозно средство од точката А до точката Б. Автомобилите сега се опремени со многу електронски сензори кои откриваат какви било проблеми и навреме го информираат возачот, што значително го олеснува следењето на возилото.

Секое предупредувачко светло на таблата со инструменти има своја посебна намена и не треба да ги игнорирате. Тие се всушност витални индикатори кои даваат клучни информации за „здравјето“ и безбедноста на вашиот автомобил. Познавањето на овие светла им овозможува на возачите да реагираат навреме и да избегнат проблеми или скапи поправки во иднина.

Светлото на воздушното перниче обично означува надуено воздушно перниче или особа на седиштето со активирано воздушно перниче.

Кога ова светло останува запалено, укажува на проблем со системот на воздушни перничиња на автомобилот.Тоа би значело дека тие може да не работат правилно во случај на несреќа или може ненамерно да се активираат.

Системот на воздушни перничиња нека го прегледа професионален механичар за да го дијагностицира и поправи проблемот заради безбедност.