Економија 16.11.2023 14:24

НА ХРВАТСКА СЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ ЌЕ Ѝ ТРЕБААТ 400.000 РАБОТНИЦИ Годинава преку огласи се барале речи 200.000

НА ХРВАТСКА СЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ ЌЕ Ѝ ТРЕБААТ 400.000 РАБОТНИЦИ Годинава преку огласи се барале речи 200.000

Хрватските власти се повеќе се занимаваат со недостигот на работната рака. Во процесот како да се обезбеди оваа работна сила е вклучена и Народната банка која направи проценка за потребите за следните 20 години.

-Во дваесетгодишна перспектива, на Хрватска ќе и недостигаат околу 400.000 работници – изјави гувернерот на Хрватската народна банка, Борис Вујчиќ, на состанокот на Хрватското друштво на економисти во Опатија.

Се оценува и дека со оглед на демографските и миграциските трендови, извесно е дека повеќето од нив треба да бидат увезена работна сила, странски работници, веројатно од земјите од Азија, Африка или од посиромашните земји од регионот.

Во оваа земја дури 600 агенции вработуваат странски работници, а дел од странците се вработуваат и по алтернативни патишта.

Деновиве порталот My Job објави дека анализа на пазарот на труд во Хрватска од јануари до крајот на октомври биле објавени 198.000 огласи за работа. Истовремено, посочуваат, треба да се има предвид дека вработувањето на странски работници често оди преку алтернативни канали, на пример преку агенции за увоз, вработување и сместување на странски работници, од кои повеќе од 600 во Хрватска.

Според податоците на Хрватскиот служба за вработување, во изминатите десет месеци од годинава, најголема побарувачка за работници имало во преработувачката индустрија, во образованието и во дејностите здравствена заштита и социјална заштита. Потребите во тие четири сектори сочинуваат 41% од вкупните потреби за работници.

Најбарани занимања биле продавач, чистачка и келнер. Овие три професии сочинуваат 17% од вкупниот број на барани работници. Но покрај нив се барани и градежни профили како што се ѕидари, столари, молери, тапацири, керамичари, работници на арматура, заварувачи, покриви, подслојки, изолатори, лимари, работници за фасада, ѕидари, столари, електричари, водоинсталатери, греење и монтери за климатизација, монтери за сува градба, ракувачи со градежни машини, возачи на моторни возила…Во преработувачката индустрија, често има недостиг од бравари, машинисти, превртувачи и CNC оператори.

Според податоците на Службата за вработување, во Хрватска има 111.979 невработени лица.