Економија 01.07.2024 14:13

Над 80.000 фирми во Бугарија се регистрирани но, не работат!

Над 80.000 фирми во Бугарија се регистрирани но, не работат!

Импресивно голем број фирми во Бугарија спаѓаат во категоријата „заспани“ – регистрирани се, но не работат и немаат приходи и расходи, или барем така тврдат нивните сопственици и директори. Тоа го потврдува и последната кампања за поднесување на годишните извештаи за 2023 година, која завршува на 1 јули.

Досегашните податоци покажуваат дека за секое шесто претпријатие лани била „нула“, без активност. Националниот статистички институт објави дека нешто помалку од половина милион претпријатија (495.582) ги поднеле потребните документи неколку дена пред финалето. Во оваа бројка се вклучени и фирмите кои работат и „заспаните“. Фирмите од втората група имаат нула или номинални приходи и расходи. Затоа, наместо извештаи за активности, поднесуваат само изјави дека биле неактивни (или дека прометот цела година им бил под 500 лева). Излегува дека до НСИ досега се поднесени над 80.000 вакви декларации – односно секое шесто претпријатие лани било неактивно, пишува „Сега.бг.њус“.

А реалниот процент веројатно е уште поголем, бидејќи ако компанијата веќе има поднесено изјава за неработење за 2022 година, нема потреба повторно да се изјаснува доколку останала неактивна и во 2023 година. Не е тајна дека во Бугарија бескрупулозните „претприемачи“ основаат и регистрираат фирми не за да развиваат бизнис, туку за да го лажат буџетот. Честопати токму такви шупливи компании се појавуваат низ синџирот во шемите за затајување на ДДВ или осигурителни измами.

Кон крајот на минатата година, на пример, Министерството за внатрешни работи се пофали со специјална операција во која беше разбиена меѓународна мрежа за особено големи даночни кривични дела. Шемата вклучуваше компании со реални операции кои затајуваа даноци преку серија компании „заспани“ и „фантомски“ („исчезнати трговци“).

Последните во синџирот на кои се наплатуваа загубите беа регистрирани на имиња на лица кои се државјани на земји кои не се членки на ЕУ (односно земји со кои нашите власти немаат добра размена на даночни и други информации). Нема статистика за „фантомите“, „шупливите“, „спијачите“.