Економија 15.05.2018 12:28

Најбогатиот човек во светот

Најбогатиот човек во светот

Џим Ратклиф денес е најбогат Британец, а порано живеел во социјален стан, а татко му бил столар.

Џим Ратклиф, основач на хемиската компанија „Инеос“, е прв на листата најбогати, со богатство проценето на 21,05 милијарди фунти.

На врвот на листата на илјада најбогати Британци се и двајца директори на компании, додека на листата паднаа готвачот Џејми Оливер и модниот магнат Филип Грин.

Богатството на Ратклиф минатата година достигнало 15 милијарди фунти.

Тој е прв на листата на најбогати луѓе кои се родени во Велика Британија.