Економија 26.01.2024 14:31

Најголем дел од чиповите што Русија ги користи во војната се направени од компании од САД и ЕУ

Најголем дел од чиповите што Русија ги користи во војната се направени од компании од САД и ЕУ

Русија минатата година увезла напредни американски и европски чипови во вредност од над 1 милијарда долари и покрај ограничувањата со цел да се спречи војската на претседателот Владимир Путин да се здобие со технологија за да влијае на конфликтот во Украина, пишува „Блумберг“.

Класифицираните податоци од руската царинска служба до кои дојде „Блумберг“ покажуваат дека повеќе од половина од увезените полупроводници и микрочипови во првите 9 месеци од 2023 година се направени од американски и европски компании.

Меѓу нив се компоненти од Intel, Advanced Micro Devices и Analog Devices, како и од европските брендови како Infineon Technologies, STMicroelectronics и NXP Semiconductors. Компаниите не се осомничени за прекршување на законите за санкции, а податоците не покажуваат кој ја извезувал технологијата во Русија, од каде била испратена или кога била произведена стоката.

Компаниите велат дека целосно ги почитуваат санкциите. Тие ги прекинаа операциите во Русија по избувнувањето на војната и воспоставија процеси и политики за следење на усогласеноста. Компаниите велат дека работат на спротивставување на нелегалното пренасочување на стоки, вклучително и со соодветните органи.

Сето ова ја нагласува тешкотијата со која се соочија САД и ЕУ во запирање на високотехнолошките испораки на руската воена машина во повеќекратните рунди на санкции по инвазијата на Украина во февруари 2022 година. Ова и овозможи на Русија да продолжи да произведува борбени тенкови и друго оружје, вклучувајќи ракети кои ги тероризираат украинските градови.

Поголемиот дел од ограничената технологија влегува во Русија преку повторен извоз од трети земји, вклучувајќи ги Кина, Турција и Обединетите Арапски Емирати. САД и ЕУ работат на блокирање на овие рути, фокусирајќи се особено на списокот со висок приоритет на т.н. стоки за двојна употреба и напредни производи пронајдени во руското оружје во Украина или критични за нивното производство.

ЕУ во моментов работи на нов пакет санкции, а неколку земји-членки вршат притисок за блокот да стори повеќе за да ги сузбие компаниите од трети страни, како и зделките во блокот.

Дистрибутерите стојат зад значителен дел од продажбата на индустријата за чипови, а тие, пак, имаат повеќе добавувачи. Од производителите не се бара секогаш да следат каде одат нивните производи откако ќе бидат продадени на овие компании, иако некои специфични чипови за воена употреба мора да имаат документарна трага.

Севкупно, податоците на царината покажуваат дека Русија увезла чипови во вредност од 1,7 милијарди долари во првите девет месеци од минатата година, вклучувајќи компоненти во вредност од 1,2 милијарди долари направени од вкупно 20 компании. Помалите производители, вклучително и некои од Европа и САД, веројатно се одговорни за остатокот од чиповите од 500 милиони долари.

Рангирањето го предводат Intel, Analog Devices и AMD. Американските и европските компании на листата имаат комбинирани приходи од десетици милијарди долари за 2023 година.

Мал број кинески производители и тајванската Realtek Semiconductor, исто така, влегуваат во првите 20, при што Русија увезува производи во вредност од околу 17 милиони долари од последната. Нема индикации дека тајванската компанија извезувала чипови директно во Русија или знаела дека нејзините производи завршиле таму.

Царинската вредност на трговијата со стоки со висок приоритет можеби е малку намалена во втората половина од минатата година, што укажува на тоа дека напорите на САД, ЕУ и сојузниците на Групата седум за воведување санкции кон Русија можеби почнуваат да даваат плод, иако остануваат над нивото од пред војната, објави претходно „Блумберг“.