Банкарство 05.06.2018 11:42

Најголемата банка во Австралија ќе биде казнета со над 700 милиони долар

Најголемата банка во Австралија ќе биде казнета со над 700 милиони долар

Австралиската „Commonwealth Bank“, која е најголема во земјата, ќе плати казна од 700 милиони австралиски долари (709 милиони американски долари) по договорот за дело за перење пари, покренато од агенцијата за финансиско разузнавање на земјата, објавува електронското издание „Бизнис тајмс“.

„Договорот, кој треба да биде одобрен од страна на Федералниот суд, укажува на јасност на еден од најзначајните проблеми со кои се соочуваме“, изјави главниот извршен директор на банката Мет Комин.

„Иако ненамерно, ние целосно ја цениме сериозноста на грешката што ја направивме“, признава тој.

Најголемата австралиска банка се бори да ја закрепне репутацијата, откако серијата скандали откри недостатоци во нејзината раководна култура, изложувајќи ја на зајакнатото внимание на регулаторните тела, повисоки трошоци за координација на активностите со одредбите и евентуалните казни.

Се претпоставува дека финансиската институција не ја искористила потребната контрола врз десетици илјади сомнителни трансакции и не ги пријавила нив на властите. Тоа овозможи милиони долари да бидат искористени за криминални активности и финансирање на тероризам преку сметките на „Commonwealth“.

Прекршоците кои според банката се должат на компјутерска грешка, доведоа до силно поевтинување на акциите и промени во раководството.