Банкарство 02.02.2024 08:35

НАЈГОЛЕМАТА ЕВРОПСКА БАНКА Е КАЗНЕТА СО СКОРО 67 МИЛИОНИ ЕВРА: Не ги заштитила доволно клиентите

НАЈГОЛЕМАТА ЕВРОПСКА БАНКА Е КАЗНЕТА СО СКОРО 67 МИЛИОНИ ЕВРА: Не ги заштитила доволно клиентите

HSBC, најголемата европска банка, беше казнета со огромна казна од 57 милиони фунти (66,73 милиони евра) од страна на Регулаторната управа на Банката на Англија (PRA) поради тоа што не направи доволно за да ги заштити депозитите на клиентите.

HSBC Bank plc (HBEU) и HSBC UK Bank plc (HBUK) не успеаја точно да идентификуваат кои депозити спаѓаат во Шемата за компензација за финансиски услуги (FSCS), посочува PRA. Шемата им дава право на клиентите да имаат заштитени до 85.000 фунти (99.505 евра) од нивните депозити.

Недостатоците се случија за HBEU помеѓу 2015 и 2022 година и за HBUK помеѓу 2018 и 2021 година.

Властите открија дека HBEU погрешно класифицирал околу 99% од подобните купувачи како неподобни за програмата. И што е уште полошо, откако беше идентификуван проблемот, банката не ги извести набрзина релевантните регулатори за тоа.

„Еуроњуз Бизнис“ потсетува дека ова е втора најголема казна досега изречена од финансиските власти, што укажува на сериозноста на случајот. Најголемиот случај беше во јули 2023 година, кога швајцарскиот Credit Suisse мораше да плати казна од 87 милиони фунти.

Првично, казната за британската банка требаше да биде уште поголема, околу 96,5 милиони фунти. Меѓутоа, бидејќи компанијата соработувала со истрагата и покажала волја да го реши проблемот, казната е намалена на сегашното ниво. ()