Живот 20.02.2024 09:16

НАСА НУДИ РАБОТА ОД СОНИШТАТА – Учество во едногодишна симулација на живот на Марс

НАСА НУДИ РАБОТА ОД СОНИШТАТА – Учество во едногодишна симулација на живот на Марс

Проектот наречен Аналог за истражување на здравјето и перформансите на екипажот на вселенската агенција (CHAPEA) вклучува живот во ограничениот простор на живеалиштето со големина од 158 квадратни метри наречено Марс Дина Алфа, со ограничени ресурси и соочување со предизвици како што се стресни фактори на животната средина и дефекти на опремата.

„За време на мисијата, екипажот ќе спроведе симулирани вселенски прошетки и ќе обезбеди податоци за различни фактори, кои може да вклучуваат физичко и однесувањето здравје и перформанси“, објаснува НАСА на веб-страницата на мисијата. „Имањето на оваа аналогна средина ни овозможува да внесеме некои од другите ефекти на реализам кои можеби нема да ги добиеме на Меѓународната вселенска станица и исто така ни овозможува да добиеме поголема големина на примерокот“, вели главниот истражувач на CHAPEA, Грејс Даглас, објаснувајќи зошто оваа тактика се користи за собирање информации за идни мисии со екипаж на Месечината и Марс.

„Ова навистина е суштината за добивање на сите податоци што ќе ни бидат потребни за да одиме на овие мисии“.

Како и со сите апликации на НАСА, критериумите за избор се соодветно тешки.
Подобните кандидати мора да бидат државјани на САД или постојани жители на возраст од 30 до 55 години, со одлично здравје и да бидат непушачи без криминално досие. Потенцијалниот екипаж мора да има барем магистерско ниво на STEM квалификации, минимум илјада часа како пилот на авион или завршена обука за воени офицери.

Прашањата за апликација се движат од теми за диети и здравје на цревата до искуство со изолација и клаустрофобија. Исто така, мора да дадете размислувања за вашите очекувања од искуството.

„Како се справивте со изолацијата на ковид, е едно од прашањата.

Целиот процес на селекција ќе трае до 14 месеци.

План на подот што прикажува четири спални соби, дневна, работа и фитнес области.

Првата од трите планирани мисии CHAPEA започна на 25 јуни 2023 година и ја достигна својата половина од минатиот месец.

Четворицата членови на екипажот успешно завршија многу предизвици, вклучително и одгледување на земјоделски култури, додека беа изолирани во 3Д-печатената зграда во џиновска кутија со песок, во вселенскиот центар Џонсон на НАСА во Хјустон.

„Најдобриот и најлошиот дел од мисијата досега беше колку брзо се леташе“, вели медицинскиот службеник Нејт Џонс.

„Знам дека досега беше навистина посебна година овде, и затоа навистина ќе ми недостига, но исто така едвај чекам повторно да ги видам моето семејство и пријателите“.

Крајниот рок за онлајн аплицирање е вторник, 2 април 2024 година. Среќно! ()