Живот 28.02.2024 14:03

НАСА ПРЕДУПРЕДУВА: Американски и руски сателит би можеле да се судрат во вселената денес

НАСА ПРЕДУПРЕДУВА: Американски и руски сателит би можеле да се судрат во вселената денес

НАСА издаде предупредување за потенцијален судир меѓу американско вселенско летало и руски сателит, со можност за значителен отпад на надморска височина од приближно 600 километри во атмосферата. Се предвидува дека судирот ќе се случи во 1:30 часот по полноќ, а НАСА внимателно ја следи ситуацијата. Овој настан ја нагласува зголемената загриженост за вселенскиот отпад и безбедноста на сегашните и идните вселенски мисии.

Двата сателити на патеката на судир се вселенското летало на НАСА за мисијата Термосфера Јоносфера Енергетика и Динамика (TIMED) и рускиот сателит Космос 2221. Очекуваното приближување на овие две тела во орбита што не можат да се маневрираат се очекува да се случи денес.

Иако тековните проекции сугерираат дека се очекува вселенското летало TIMED и сателитот Космос 2221 за малку да се промашат, ситуацијата останува напната.

Судир во вселената на оваа надморска височина може да доведе до создавање значителен отпад, што претставува дополнителен ризик за другите сателити и вселенски летала во слични орбити. Министерството за одбрана, преку своите сателитски командни и контролни способности, заедно со НАСА, будно ја следи ситуацијата што се развива, подготвено да обезбеди ажурирања кога ќе станат достапни повеќе информации.

Мисијата TIMED, лансирана од НАСА, игра клучна улога во нашето разбирање на горната атмосфера на Земјата. Се фокусира на проучување на ефектите од сончевите и човечките активности врз мезосферата и долната термосфера/јоносфера – критичен регион кој делува како порта помеѓу нашата планета и пространоста на вселената.

Оваа област е местото каде што енергијата на Сонцето најпрво комуницира со животната средина на Земјата, што ја прави мисијата TIMED витална за разбирање на атмосферската динамика.

Потенцијалниот судир меѓу американско вселенско летало и руски сателит ја нагласува критичната потреба за меѓународна соработка во управувањето со вселенскиот сообраќај и ублажувањето на отпадот. Како што се зголемува бројот на сателити и вселенски мисии, се зголемува и ризикот од судири и создавање вселенски отпад, што претставува закана за безбедноста на астронаутите и функционалноста на сателитите кои обезбедуваат основни услуги, вклучително и комуникација, навигација и набљудување на Земјата. Овој настан служи како потсетник за кревката природа на нашата вселенска средина и важноста на одговорното истражување и искористување на вселената.

()