Живот 10.11.2023 13:08

Научниците потврдија: Откривме кислород на планетата Венера, еве ги деталите

Научниците потврдија: Откривме кислород на планетата Венера, еве ги деталите

Кислородот сочинува приближно 21% од воздухот на Земјата, додека поголемиот дел од нашиот воздух е исполнет со азот. Скоро сите живи суштества, вклучително и нас луѓето, се потпираат на кислород за да останат живи. Сепак, на Венера работите се драстично поинакви.

Венера има густ и непријатен воздух, а 96,5% од него е јаглерод диоксид. Има малку азот и некои други ситни гасови, но кислородот речиси никаде го нема. Изненадувачки, научниците не посветуваа толку внимание на Венера како на други планети како Марс, што го отежнува директното забележување на кислород на Венера.

За прв пат, кислородот беше директно откриен на страната на Венера свртена кон сонцето, каде што се произведува во атмосферата, како и на страната свртена подалеку од сонцето, каде што претходно беше откриен со телескоп од земја.

Научниците користеа специјална алатка на воздушната опсерваторија СОФИЈА, модифициран авион Боинг 747СП на кој има инфрацрвен телескоп. Оваа опсерваторија е соработка помеѓу НАСА и Германскиот авијациски центар.

Важно е да се знае дека овој атомски кислород не е ист како кислородот што го дишеме. Нашиот воздух има молекуларен кислород, кој има два атоми на кислород заедно.

АТМОСФЕРАТА НА ВЕНЕРА

Водечкиот автор на студијата, Хајнц-Вилхелм Хуберс, кој е физичар во Германскиот центар за воздухопловство, објасни дека составот на Венера е сосема поинаков од оној на Земјата. Атмосферата на Венера, која е втората планета од Сонцето, ја задржува топлината на начин што е сличен на ефектот на стаклена градина.

Кислородот на дневната страна на Венера се создава кога сончевото ултравиолетово зрачење ги разградува јаглерод диоксидот и јаглерод моноксидот во атмосферата, формирајќи атоми на кислород и други супстанции. Ветровите носат дел од овој кислород до ноќната страна на Венера.

Како што објасни Хелмут Виземајер, астрофизичар и еден од авторите на студијата од Институтот за радио астрономија Макс Планк во Германија, „Ова откривање на атомски кислород на Венера е директен доказ за дејството на фотохемијата – поттикнато од сончевото УВ зрачење – и за транспортот на нејзините производи со ветровите на атмосферата на Венера“.

Тој спомна дека на Земјата ја имаме стратосферската озонска обвивка, што е добро познат пример за ваков вид фотохемија.

Венера има слој од облаци што содржат сулфурна киселина што се протега до приближно околу 65 километри над нејзината површина. Во овој слој, има моќни ветрови слични на урагани кои дуваат во спротивна насока од вртењето на планетата.

На околу 120 километри над површината, има силни ветрови кои се движат во иста насока како што ротира Венера. Неодамна откриениот кислород е концентриран помеѓу овие два интензивни слоја, на надморска височина од приближно 100 километри над површината на планетата.

Температурата на овој кислород варира од околу минус 184 степени Целзиусови (еквивалентно на минус 120 степени Целзиусови) на сончевата страна на планетата до околу минус 160 Целзиусови степени на темната страна на Венера.

ИСТРАЖУВАЊЕТО ШТОТУКУ ПОЧНА

Претходно, научниците користеа индиректни методи за да пронајдат кислород на дневната страна на Венера. Тие се потпираа на мерења на други молекули заедно со фотохемиски модели.

Венера е малку помала од Земјата, со дијаметар од приближно или 12.000 километри. Во нашиот Сончев систем, Земјата е удобно сместена во „населената зона“ околу Сонцето. Оваа зона е вистинското растојание од ѕвездата за потенцијално одржување на живот. Венера е блиску до внатрешниот раб на оваа зона, а Марс е близу до надворешниот раб.

Хуберс истакна: „Сè уште сме на почетокот на разбирањето на еволуцијата на Венера и зошто таа е толку различна од Земјата“.