Банкарство 09.11.2023 13:56

НБРМ: Очекувањата за оваа година се умерен економски раст и инфлација до 9.5 %

НБРМ: Очекувањата за оваа година се умерен економски раст и инфлација до 9.5 %

Годинава ќе ја завршиме со раст од 1,9 отсто и инфлација од 9,5 отсто, истакна гувернерката на Нардна банка Анита Ангеловска Бежоска.

За наредната година, како што кажа на денешната прес – конференција, НБ предвидува раст од 3 отсто и инфлација од 3,5 до 4 отсто, а на среден рок за 2025 и 2026 година се предвидува раст од 4 отсто и инфлација од околу 2 отсто