Актуелно 31.05.2024 08:57

Нема на кој не му одат на нерви: Прикачените тапи сега се задолжителни

Нема на кој не му одат на нерви: Прикачените тапи сега се задолжителни

Веќе речиси една година е невозможно да се најде пластично шише со тапа што може да се извади. Поради новите правила на Европската Унија, секое пластично шише има закачено капаче.

Кога ова беше воведено, на многумина веднаш им одеше на нерви. Речиси и да нема човек кој отворил шише без да му пречи прикаченото капаче.

Зад ова, сепак, се крие добра еколошка приказна. Директивата за тоа како да се постапува со производи од пластика и картон за еднократна употреба беше објавена од Европската унија уште во 2018 година. Со него се предвидува дека пијалоците може да се продаваат во пластични шишиња само доколку капачето е закачено на него. Тие проценуваат дека на овој начин количината на отпад би се намалила за 10 отсто.

Се случува капачињата да се одвојат и да завршат таму каде што не треба, со што се загадува околината и не се рециклираат. Распаѓањето на пластиката по природа е процес кој трае со години, затоа ЕУ дојде до оваа идеја.

До јули оваа година, сите земји на ЕУ мора да ги укинат одвоените капачиња на пластичните шишиња до три литри и да ги заменат со неотстранливи.

Бидејќи новиот дизајн на шишиња за вода, сокови, газирани сокови и млечни производи изнервира многумина, на социјалните мрежи кружат видеа на кои луѓето се шегуваат и се жалат.

Сепак, има и такви на кои им се допаѓа новиот дизајн. Тие тврдат дека „добро е што не мора да се грижат дали капачето некаде ќе се стркала“ и наведуваат различни еколошки придобивки.

Новите капачиња се само една во низата мерки
Европскиот парламент сака да воведе само обновливи пакувања до 2030 година.

На пример, сите тие мини-пакетчиња со шеќер, зачини, кечап итн. од 2030 година веќе нема да постојат доколку не се од чиста хартија.

Тие планираат да воведат промени и во продавниците: овошјето и зеленчукот што тежи помалку од 1,5 килограми повеќе нема да може да се пакува во пластична амбалажа, а пластичните кеси за овошје и зеленчук во продавниците ќе станат минато.