Актуелно 22.11.2023 09:20

Немојте да јадете овошје и зеленчук вон сезоната, нахрането е со пестициди

Немојте да јадете овошје и зеленчук вон сезоната, нахрането е со пестициди

Експертите сметаат дека клиентите не треба да купуваат овошје и зеленчук кои се надвор од сезоната. Имено, помал проблем со овошјето и зеленчукот е што имаат помалку хранливи материи, а сериозен проблем е тоа што овошјето и зеленчукот чија сезона поминала се одгледуваат во тешки услови за луѓето и природата, предупредува Пословни хр.

Се транспортира илјадници километри или понекогаш се покрива со пестициди, забележуваат експертите. Од овошјето и зеленчукот кои не треба да се консумираат надвор од сезоната се грозјето, тиквичките, краставиците, доматите, зелената салата, јагодите, малините, боровинките. Овошјето и зеленчукот наведени во списокот се надвор од сезоната, но сепак може да се најдат на полиците како увозна стока. Идеално би било доколку купувачите се информираат однапред за површините за одгледување и за начинот на одгледување.

Дали јагодите, зелената салата или доматите доаѓаат од оранжерии во Холандија или јужна Шпанија? Дали грозјето или тиквите треба да се испраќаат низ светските океани во кутии неколку недели пред клиентите во Германија да ги купат? Купувачите на супермаркет мора да бидат подготвени за одредени градации. На пример, овошјето и зеленчукот може да имаат помалку хранливи материи доколку се одгледуваат во оранжерии, пишува Феникс. Оранжериите, методите на одгледување и долгите увозни патишта, исто така, резултираат со висока потрошувачка на енергија и штети на животната средина. Некои производи како краставиците исто така се завиткани во пластика поради долгите времиња на транспорт. Друг, нешто посериозен проблем за многу клиенти се пестицидите кои се користат и во ЕУ.

– Сепак, треба двапати да размислите за купување на увезена стока од Азија или Јужна Америка, бидејќи ризикувате стоката да е жестоко третирана со пестициди, сметаат експертите. ()