Економија 22.11.2018 05:23

Неочекувано паднаа резервите на нафта во САД, што влијаеше на цената

Неочекувано паднаа резервите на нафта во САД, што влијаеше на цената

Цената на нафтата повторно ја надминаа границата од 63 долари, поддржана од неочекуваниот пад на резервите на нафта во САД, кои ги стабилизираа нафтените пазари по вчерашниот силен пад, кој беше поврзан со загриженоста за глобалната економија.

На пазарот во Лондон цената за барел порасна еден долар, односно на 63,53 долари. Вчерашното тргување изнесуваше 4,26 долари. И на американскиот пазар барел нафта се тргуваше по повисока цена за еден долар, т.е. од 54,44 долари.

Нафтените пезари беа погодени од вчерашниот стрмен пад на цената на финансиските пазари поради загриженост за светската економија.

Денеска, цените на нафтата се стабилизираа благодарение на извештајот на Американскиот институт за нафта (АПИ), кој неочекувано покажа пад на резервите на сурова нафта во САД во изминатата недела, и тоа за 1,5 милион барели.