Економија 16.11.2023 12:08

Невидено покачување на цените на авио билетите, уште еден удар по џебот на луѓето

Невидено покачување на цените на авио билетите, уште еден удар по џебот на луѓето

Цените на авионските билети во Европа растат многу посилно од потрошувачките цени во целина, објави Меѓународниот совет на аеродроми на Европа (ACI), што е спротивно на изјавите на Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (IATA).

Здружението ИАТА, кое претставува околу 300 авиопревозници, објави дека цените на билетите се зголемуваат побавно од инфлацијата. Надоместоците за операторите на аеродромот се зголемија повеќе од другите услуги и производи, утврди ИАТА.

– ИАТА тврди дека цените на авионските билети во Европа заклучно со јуни биле само 16 отсто повисоки од 2019 година, а независните и авторитативни податоци на RDC покажуваат дека порастот во најфреквентните летни месеци бил 38 отсто – стои во соопштението на ACI Europe. .

Нагорниот тренд продолжи и во октомври, објави ACI, додавајќи дека цените на билетите, кога се резервирале три месеци однапред, пораснале за дури 47 отсто.

На почетокот на месецот финансискиот весник Фајненшл тајмс објави дека превозниците се под притисок од ЕУ поради поскапувањето на билетите.