Економија 18.05.2018 08:54

Невработеноста во САД се зголемува повеќе од очекуваното

Невработеноста во САД се зголемува повеќе од очекуваното

Првичните, тврдењата за невработеност во САД се зголемија над очекувањата во неделата што заврши на 12-ти мај, објави „tradingeconomics.com“.

Сезонски прилагодените податоци покажуваат зголемување на бројот на молбите со 11.000 до 222.000. Консензус прогноза на аналитичарите исто така беше за раст, но до 215.000.

Бројот на Американците без работа сепак се сведени на најниско ниво од 1973-та година, што е знак за намалување на елиминацијата од пазарот на труд, пишува „Ројтерс“.

Се верува дека американскиот пазар на работна сила е блиску до целосно вработување и невработеност – на највисоко ниво од 17 ипол години од 3,9%. Покрај тоа, невработеноста е близу до прогнозата на Федералните резерви за крајот на 2018-та година – 3,8%.

Четиринеделната просечна вредност на првично поднесените молби, разгледувана како подобра мерка за трендовите на пазарот на труд, бидејќи го намалува ефектот од неделната нестабилноста, се намалува минатата недела со 2.750 до 213.250 – најниско ниво од декември 1969-та година.

Барањата за помош остануваат под психолошки најважното ниво од 300.000 веќе речиси три години, а тоа е долготраен период на толку ниски барања за социјална помош од 70-тите години на минатиот век, кога населението и работната сила во САД се далеку помали по големина.

Општо земено, сепак, зголемувањето на бројот на работни места се намалува, бидејќи на работодавците им е тешко да најдат квалификувани работници.