Економија 12.06.2024 09:35

Норвешка го откри најголемото наоѓалиште на ретки минерали во Европа

Норвешка го откри најголемото наоѓалиште на ретки минерали во Европа

Рударската компанија „Ретки Земји“ (Rare Earths) Норвешка вели дека го открила најголемото докажано наоѓалиште во Европа на високо ценети елементи, што потенцијално претставува пресвртница и за нордиската земја и за поширокиот регион.

Едно од ретките наоѓалишта кои не се во сопственост или контролирани од Кина, откривањето на најголемото наоѓалиште на ретки елементи во континентална Европа се смета за добредојден поттик во напорите на Европа да стави крај на кинеската доминација.

Побарувачката за критични минерали се очекува да расте експоненцијално во наредните години, бидејќи транзицијата на чиста енергија ќе се забрза.

Норвешката компанија во изјавата од 6 јуни соопшти дека проценката на минералните ресурси во нејзиниот комплекс Фен карбонатит на југоистокот на земјата е 8,8 милиони метрички тони вкупни оксиди на ретки земји (TREO) со разумни изгледи за економско екстракција.

Во рамките на TREO, кои се сметаат за витални за глобалната транзиција од фосилните горива, компанијата вели дека има околу 1,5 милиони метрички тони поврзани со магнети кои можат да се користат во електрични возила и турбини на ветер.

Ова откритие го засени огромното наоѓалиште на ретки минерали откриени минатата година во соседна Шведска.

Алф Рајстад, извршен директор на Ретки Земји Норвешка, изјави за Си-Ен-Би-Си дека откритието во Фен претставува „голема пресвртница“ за компанијата.

„Важно е да се каже дека денес во Европа нема апсолутно никакво екстракција на ретки земјени елементи“, рече Реистад преку видео-конференција во понеделникот.

Една од целите на Законот за критични суровини е да се извлече најмалку 10% од годишната побарувачка на ЕУ за ретки земји до 2030 година, а Ретки земји Норвешка вели дека се надева дека ќе придонесе за таа цел.

„Ретки Земји Норвешка“ соопшти дека локацијата за ретки земји во Телемарк, на околу 210 километри (130 милји) југозападно од Осло, веројатно ќе ја нагласи позицијата на Норвешка како составен дел од европскиот синџир на вредност на ретки земји и клучни суровини.