Економија 29.03.2024 10:20

Нов рекорд на цената на златото

Нов рекорд на цената на златото

Цените на златото достигнаа рекордно високо ниво во четвртокот и го забележаа својот најдобар месец во повеќе од три години, поттикнати од очекувањата за намалување на каматните стапки во САД и силната безбедносна побарувачка.

Спот златото се зголеми за 1,2% на 2.220,85 долари за унца, забележувајќи го својот најдобар месец од јули 2020 година, со зголемување од 9% и втора по ред квартална добивка. Прачката достигна рекордно високо ниво од 2.225,09 долари за унца претходно на сесијата.

Фјучерсите на американското злато се зголемија за 1,2% на 2.238,4 долари.

Трговците „се подготвуваат пред празниците и ја (зголемуваат) трговската активност на крајот на месецот и крајот на кварталот“, рече Даниел Гали, стратег за стоки во TD Securities, кој ги зголеми цените на златото.

Златото би можело дополнително да порасне доколку пазарите почнат да очекуваат подлабок циклус на намалување на ФЕД и има потенцијал да ги „задржи овие врвови, но гледаме знаци на исцрпеност во купувањето што се појавуваат на многу краток рок“, додаде Гали.

Цените растат и поради „фактот дека сè уште има големи геополитички тензии на глобално ниво“, што би можело да ги поттикне инвеститорите да се свртат кон златото како неутрална резервна актива, рече Еверет Милман, главен пазарен аналитичар во Gainesville Coins.

Иако постојат некои индикации дека инфлацијата е посилна отколку што би сакале креаторите на политиката, тоа не мора да ја објаснува високата вредност на златото во моментов, додаде Милман.

Извештајот за ценовниот индекс на трошоците за лична потрошувачка (PCE) на САД треба да биде објавен во петок, што може да им помогне на инвеститорите да ја проценат политиката на ФЕД.

Според алатката FedWatch на CME, трговците во моментов проценуваат со 64% ​​шанса за намалување на стапката во јуни.

Среброто поскапе за 0,7% на 24,82 долари за унца, платината поскапе за 1,4% на 906,33 долари, а паладиумот додаде 3% на 1.012,72 долари. Сите три метали беа врзани за месечни добивки. ()