Банкарство 29.08.2023 12:22

Нови мерки против енормната инфлација: Турција повторно ги зголеми каматните стапки до 25%

Нови мерки против енормната инфлација: Турција повторно ги зголеми каматните стапки до 25%

Турската централна банка ја зголеми основната каматна стапка за изненадувачки големи 7,5 процентни поени на 25 отсто во четвртокот, сигнализирајќи нова решеност за справување со повратната инфлација како дел од поширокиот пресврт на политиката.

Овој потег ја доведе стапката на највисоко ниво од 2019 година и ја доведе турската валута на најсилното ниво во однос на американскиот долар од средината на јули.

Одборот за политики повтори дека банката ќе затегне „колку што е потребно навремено и постепено“ за да ја олади инфлацијата, која се искачи на речиси 48% минатиот месец.

Аналитичарите сметаат дека овој потег е најјасниот чекор досега кон помејнстрим економски политики по години на неортодоксност под претседателот Тајип Ердоган и треба да помогне да се зауздаат инфлациските очекувања.

Лирата речиси секојдневно допираше нови најниски историски падови во последните недели, вклучително и во минутите пред одлуката за политиката. Но, скокна за повеќе од 3% во однос на доларот на вестите за зголемување на гребло, и се тргуваше на 26,41 во 08,05 часот по средноевропско време.

Економистите очекуваа стапките да се зголемат до 20%, според анкетата на Ројтерс, при што некои предвидуваа уште понепромислен потег со оглед на тоа што банката ги потцени очекувањата во последните два месеци. Анкетата, спроведена минатата недела, покажа дека до крајот на годината не се очекуваше зголемување на каматните стапки до 25%.

Зголемувањето на каматните стапки „праќа многу силен сигнал дека [банката] е решена да ја заузда инфлацијата и првичниот одговор на пазарот е многу позитивен“, рече Пјотр Матис, виш аналитичар на девизен курс во In Touch Capital Markets.

Сепак, рече тој, „барем некои инвеститори ќе се прашуваат дали [денешното] покачување е одобрено од претседателот Ердоган“.

Ердоган го назначи поранешниот банкар од Волстрит, Хафизе Гаје Еркан за шеф на централната банка по неговиот реизбор во мај, соочени со економијата затегната од исцрпените девизни резерви и зголемените инфлациски очекувања.

Тој именуваше тројца нови креатори на политики – Осман Џевдет Акчај, Фатих Карахан и Хатиџе Карахан – во банката во јули. Тоа беше сфатено како уште еден сигнал дека независните економисти може посилно да се справат со инфлацијата, која со години се држи далеку над официјалната цел од 5%.

Минатата желба на Ердоган да ги намали каматните стапки предизвика валутна криза кон крајот на 2021 година и ја испрати инфлацијата над 85 отсто минатата година.

Вредноста на националната валута на Турција е намалена за околу 68% за две години, главно поради претходно отвореното противење на Ердоган на високите стапки и влијанието врз централната банка.