Економија 16.08.2018 17:57

Новиот сопственик на „Горење”, кинеската корпорација „Хајсенсе”, одлучи да ги повлече акциите на „Горење”

Новиот сопственик на „Горење”, кинеската корпорација „Хајсенсе”, одлучи да ги повлече акциите на „Горење”

Новиот сопственик на „Горење”, кинеската корпорација „Хајсенсе”, одлучи да ги повлече акциите на „Горење” од берзата, а одлуката за тоа ја најави за состанокот на акционерите на 17 септември.

„Хајсенсе” поседува 95,42 проценти од акциите на „Горење”, а на малите акционери е подготвен да им понуди 12 евра за акција, што е еднакво на цената по која тој ги купи акциите на главните акционери пред три месеци.

Од денес, „Горење” има проширена управа во која влегоа шест претставници на кинескиот сопственик, а поранешните членови на стариот надзорен одбор дадоа оставки. Генералниот директор на “Горење”, Фрањо Бобинац, останува на оваа позиција до понатамошно известување.

Горење има 11.000 вработени, а покрај фабриката во Словенија има фабрики и во Чешка и Србија.