Економија 01.07.2024 11:06

Од 1 јули во ЕУ стапува на сила забраната за пластични капачиња

Од 1 јули во ЕУ стапува на сила забраната за пластични капачиња

Европската Унија од денеска ја забранува продажбата на пластични шишиња со капачиња што се вадат. Одлуката е донесена минатата година, од денеска е задолжителна, иако многу компании веќе ја имаат спроведено. Многу корисници се незадоволни.

Поентата на иновацијата е што капачето не може лесно да се одвои од шишето. Тоа го попречува пиењето и истурањето, но еколозите ја бранат оваа практика со аргументот дека капачињата кои се откачуваат повеќе ја загадуваат природата. Властите на ЕУ се надеваат дека тоа ќе го поттикне населението да ги врати шишињата на рециклирање заедно со капачињата, пишува „Сега.бг.њус“.