Економија,Живот 09.07.2018 12:20

Од кои области Германија бара работници?

Од кои области Германија бара работници?

Во Германија има над 50 различни вида дозволи, кои даваат овозможуваат право на престој во земјата – на пример визи за уметници, привремени дозволи за престој, неограничени дозволи за претприемачи, постои исто така и “Сина карта” на ЕУ за високо квалификувани професионалци и така натаму. И тоа не е сè. Постојат безброј правила и прописи кои се однесуваат на престојот во земјата, кои се расфрлани низ разни други закони.

Сепак, досега, Германија нема закон за имиграција, пренесува бугарски Дојче Веле. Со години, програмата за СПД бара таков закон, но со години, ова барање не успева поради отпорот на конзервативните коалициски партнери на ЦДС и ХСЦ. Двете сестрински партии постојано повторуваат дека Германија не е имигрантска земја и тврдат дека постојат многу законски одредби кои го регулираат ова прашање. Социјалдемократите не го делат овој став.

„Сегашните имиграциони правила се бирократско чудовиште“, вели експертот за прашањата на внатрешната политика од СПД Буркхард Лишка во разговор со ДВ.

Според него, Германија има потреба од “краток, јасен и разбирлив имиграциониот закон”, ако сака да го освои меѓународниот натпревар за привлекување на најдобрите странски специјалисти. Трудова имиграција, а не користење на социјалните системи .

Во меѓувреме ХДЗ и ХСС се подготвени да разговараат за нов закон, но тој не требало да се вика “имиграционен”.

“Коалициски договор ја поставува главната насока, а таму се зборува само за имиграција на специјалисти”, нагласува Филип Амтор. Според него, како и според целата фракција на ХДЗ и ХСС, имиграцијата треба да значи пред сè “трудова миграција”, а не миграција на луѓе кои сакаат да ги користат социјалните системи. “Во Германија имаме многу мигранти”, вели тој.

Всушност сеедно е како ќе се нарече новиот закон. Во септември министерот за внатрешни работи, Хорст Сихофер, побара нацрт-текст. Што точно ќе содржи тој не е јасно. Пред изборите во Бундестагот, социјалдемократите го презентираа својот концепт на канадскиот модел. Постои точен систем за прием на странци на годишни квоти. Бројот на собраните поени ќе зависи од образованието, професионалното искуство и познавањето на германскиот јазик. Исто така ќе се води сметка дали кандидатите имаат роднини во Германија. Според авторите на концептот, тоа ќе поднесе транспарентност и ќе покажува кој и по кои критериуми ќе има право да работи и живее во Германија. Овој модел ќе им овозможи на странците да пристигнат во земјата без конкретна понуда за работа. Но токму тоа ги тера политичарите на ХДЗ и ХСС да ги отфрлат сличните точки на тие системи. “Имиграцијата во Германија мора да биде преку пазарот на трудот”, вели Армин Шустер, комитет за внатрешни работи на Бундестагот. Со други зборови: без конкретна работа понуда ништо нема да биде можно.

Не само специјалисти за ИТ

ХДЗ и ХСЦ исто така се свесни дека сегашните правила се премногу сложени. “Досега имаме поставено премногу високи барања”, вели Филип Амтор. Затоа, закон за имиграција, најверојатно, ќе биде подготвен, поедноставен и скратен на постоечките правила. Ова е случај и во Експертскиот совет за миграција. Во својот годишен извештај, неговите компајлери ја карактеризираат Германија како “земја со најлиберални правила за имиграција, но само во однос на високо квалификувани специјалисти”. И луѓето со обични, но барани професии треба исто така да можат да работат во Германија. Како што пратеникот Амтур вели: “Не само што бараат компјутерски научници од Индија, туку и готвачи од Украина.”