Актуелно,Економија 26.07.2018 11:34

Околу 66 отсто од потрошената струја во мај била од домашно производство

Околу 66 отсто од потрошената струја во мај била од домашно производство

Во Македонија во мај година вкупната потрошувачка на енергенти изнесувала: 499 980 МWh електрична енергија, 4.114 мил. нм3 природен гас, 230 337 тони јаглен и 79 726 тони нафтени продукти, соопшти Државниот завод за статистика.

Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 66.2 % во бруто-домашната потрошувачка на струја. Од вкупната потрошувачка на јаглен, 90.4 % се употребени за производство на електрична енергија.