Живот 28.11.2018 23:35

Ова место никогаш не го чистите а преполно е со опасни бактерии!

Ова место никогаш не го чистите а преполно е со опасни бактерии!

Одржувањето домаќинство чисто не е желба, туку потреба, која на луѓето, особено на жените, им станува рутина. Но, дури и оние жени кои се опседнати со чистење и го одржуваат просторот за живеење уреден, заборавете да го исчистите ова место.

Не станува збор за некое скриено или место, кое е тешко за наоѓање, туку за многу банално место, но во процесот на чистење речиси секој го заборава. Тоа е главата на вашиот туш, кој крие различни штетни бактерии и микроорганизми за кои не сте свесни.

Истражувачи открија дека во тушот се наоѓаат микобактерии кои можат да предизвикаат проблеми со белите дробови, пишува „Хелт лајн“.

Истражувањето е направено во 656 домаќинства во Европа и во Америка, а пронајдена е споменатата микобактерија. Овој ситен микроорганизам често се наоѓа во главата на тушевите. Симптомите на инфекција на белите дробови од оваа бактерија вклучуваат хронична или повторувачка кашлица, губење на тежината, температура и губење на енергија.

Тоа што ги изненадило научниците е што металните тушеви содржеле повеќе микробактерии од пластичните.

„Доволно е да дишете под тушот, а бактериите преку вдишувањето би можеле да навлезат во белите дробови“, објаснува д-р Барбара Кебер.

Притисокот и топлината на водата во тушот го прават идеален за експлозија на бактерии. Но, според д-р Кербер, не треба премногу да се возбудувате бидејќи шансите да добиете воспаление на белите дробови поради оваа бактерија не се толку големи. Факт е дека повеќето луѓе веројатно нема да се разболат од микробактериите во тушевите, но постои чувствителен дел од популацијата кој мора да биде повнимателен.

„Луѓето со послаб имунитет имаат поголем ризик за инфекција“, вели Лен Хоровиц, специјалист за белодробни заболувања.

Превентивни мерки што може да се преземат е редовно чистење на тушот (може да го потопите во алкохолен оцет и вода) и замена кога е тоа потребно.