Живот 16.10.2023 11:45

Овие намирници многу помагаат при откажување од цигари

Овие намирници многу помагаат при откажување од цигари

Голем број луѓе во светот се зависници од никотин. Ефектот на никотинот во мозокот може да влијае на краткорочните функции на мозокот, но исто така може да ги стесни крвните садови, да го зголеми крвниот притисок и да ја наруши работата на срцето.

Иако постојат многу медицински производи како фластери и гуми за џвакање кои можат да ви помогнат да се ослободите од никотинот, постојат и некои секојдневни намирници кои можат да ви помогнат да се изборите со оваа зависност.

Тоа е затоа што во некои овошја и зеленчук има мали дози на никотин. Но, тие не можат да помогнат со непосредните желби што ги чувствувате кога се обидувате да се откажете од пушењето.

Студијата објавена во списанието „Nicotine and Tobacco Research“ покажа меѓу 1.000 пушачи дека оние кои јаделе најмногу овошје и зеленчук имале три пати поголеми шанси да се откажат од пушењето најмалку 30 дена отколку оние кои јаделе најмалку.

Син модар патлиџан

Една од секојдневните намирници која содржи никотин, а често ја има во вегетаријанските јадења е модар патлиџан. Овој зеленчук е всушност големо растение и има изненадувачки 100 микрограми никотин за секој грам.

Компир

Еден компир може да содржи околу 15 микрограми никотин. Зелениот компир содржи поголема концентрација на никотин, но бидејќи не е зрел, не е најдобар за консумирање.

Карфиол

Карфиолот не е често на листата на омилени видови зеленчук, а всушност содржи помалку никотин. Тие содржат околу 16,8 микрограми никотин.

Зелена пиперка

Зелената пиперка често е составен дел од различни јадења, а одлично оди со тестенини, зачинета храна и салати. Иако е само мала количина, дневната зелена пиперка може да содржи помеѓу 7,7 и 9,2 микрограми никотин.

Домати

Незрелите домати обично содржат поголема концентрација на никотин, но како што созреваат концентрацијата има тенденција да се намалува. Домат со просечна големина содржи приближно 7,1 микрограми никотин.

Чај

Чајот е еден од најпопуларните топли пијалоци во светот и може да ви помогне да ја намалите желбата за никотин. Сепак, само некои сварени и инстант чаеви и црни и зелени чаеви може да содржат никотин. Обично, концентрацијата на никотин во чаевите се движи од 100 до 285 микрограми.