Мозаик 12.03.2019 15:11

Овие седум предмети според Баба Ванѓа треба да ги има секој дом

Овие седум предмети според Баба Ванѓа треба да ги има секој дом

1. Мед

Ванѓа рекла: „Мед во куќата – просперитет во куќата“. Ов памтивек, се верува дека медот е особено популарен дома. Тој го чува мирот и удобноста на вашиот дом.

2. Потковица на влезот – за среќа

Првото нешто што мудрата баба Ванѓа го кажала било потковица. Таа рекла: „Држете ја потковицата на влезот за среќа и успехот ќе го најде патот до вашиот дом, коњот секогаш носи среќа, а на коњот му е потребна – потковица“.

3. Фениксова палма и врба

Познатата баба Ванѓа рекла: „Дланката на семето расте. Нека те заштити и чувај го својот дом и Христос секогаш да го фалиш. Се верува дека палмата е свето растение кое го чисти домот, ја шири добрината и чистотата, отфрла нечистотии“.

4. Сапун

За сапунот Ванѓа вели: „Живееш брзо, се плашиш дека нема да успееш во времето, а всушност ќе ги земеш работите површно. Дали мислите да потрошите неколку минути обидувајќи се да размислите за суштината на нештата кои толку често се дел од секојдневниот живот? Сапунот се користи само за физичко прочистување, но всушност може да ви даде многу повеќе. Обичниот сапун дефинитивно треба да биде во вашиот дом, а тој ќе ви служи верно, и секое зло и нечистотија ќе ги измие“.

Погленете ја продавницата за обичен сапун – нема хемикалии, туку само природни состојки.

5. Лук

Ставете лук во аголот на заедничката просторија во близина на таванот за да ги одземете злите духови: „Сакате да се заштитите самите себе си и вашата куќа од зли духови? Исплашете ги со лук. Тие не го сакаат и се плашат од нив, а во куќата каде што има лук, ѓаволот никогаш не може да се одржи. Како што изгледа, тој брзо ќе побегне“.

6. Камбана (изработена од сребро и челик)

Претставниците на злите сили се кукавички суштества кои сакаат тишина и имаат страв од гласни звуци. Затоа е особено лошо ако звуците се повторуваат периодично, така што добро е да има ѕвонче во секој дом“, вели Ванѓа.

7. Килибар

Килибар, ќилибар или јантар претставува тврда кристализирана фосилна смола од растително потекло, најчесто со жолта боја. Килобарот се користи како состојка во парфемите, за лекување во народната медицина и за изработка на накит и добро е да го имате во домот.