Живот 03.04.2019 13:51

Овој зеленчук расте диво и ретко може да се пронајде на пазарите, а за 20 пати е полековит од лукот!

Овој зеленчук расте диво и ретко може да се пронајде на пазарите, а за 20 пати е полековит од лукот!

Сремуш, уште познат и како шумски или див лук, штотуку ја започна својата сезона на цветање, а станува збор за билка што сама никнува со изразени нутритивни вредности и интензивен мирис кој потсетува на лукот.

Сремуш(див лук) е моќен природен антибиотик, кој е богат со витамин Ц, алицин, алисулфидом, минерални материи, сулфурни соединенија, каротин… Во народната медицина се смета за билка која е полековита од лукот, а притоа му дава предност поради тоа што расте само и не е третиран со пестициди.

Сремуш се собира уште од античките времиња, а денес љубителите на природата и туристите со задоволство го собираат кога ќе дојдат до него, но претпазливо – морате да го имате потребните предзнаење за да не ги помешате со идентичните самоникливи видови, од кои многу се отровни.

Младите листови на дивиот лук се берат на пролет во текот на април и мај, и се препорачува да се консумираат свежи, бидејќи тогаш имаат најмногу лековити својства.

Какви благотворни својства има дивиот лук?

* влијае на подобро памтење и концентрација

* помага во респираторните проблеми

* ги спречува болестите на срцето и крвните садови

* борба против несоница и вртоглавица

* корисен е за остеопороза и артритис

* штити од инфаркт и го зајакнува срцето

* врзува за себе отрови и масти од крвта, цревата и стомакот и ги исфрла надвор од телото

* намален крвен притисок

* го поттикнува бубрежното работење

* ги смирува дигестивните проблеми

* третира дијареа, мрзеливост на цревата и тврда стоица

* помага за реума

Сремуш има широка примена во гастрономијата и одличен избор е за разни сосови, салати…

Ви го прикажуваме рецептот за лековита тинктура од листовите на дивиот лук, кој може да се користи превентивно.

Подготовка: Свиткајте 200 грама листови и прелијте ги со литар ракија па затворете ги во стаклена тегла или шише. Нека отстои 20 дена, и од време на време, промешајте ја оваа смеса. А потоа процедете, префрлете ја во темно стаклено шише и добро затворете и чувајте го на темно место. Оваа тинктура се конзумира два до три пати на ден, така што една кафена лажичка се меша во малку ладна вода.