Економија 07.03.2024 08:31

Пауел повтори: ФЕД не е подготвен да започне со намалување на каматните стапки

Пауел повтори: ФЕД не е подготвен да започне со намалување на каматните стапки

Претседателот на Федералните резерви Џером Пауел во средата повтори дека очекува каматните стапки да почнат да се намалуваат оваа година, но сè уште не е подготвен да каже кога.

Во подготвените забелешки за настапите на Капитол Хил со мандат од Конгресот во среда и четврток, Пауел рече дека креаторите на политиката остануваат претпазливи за ризиците што ги носи инфлацијата и дека не сакаат пребрзо да се олеснат.

„При разгледување на какви било прилагодувања на целниот опсег за каматната стапка, ние внимателно ќе ги процениме дојдовните податоци, изгледите за развој и рамнотежата на ризиците“, рече тој.

„Одборот не очекува дека е соодветно да се намали целниот опсег додека не добие поголема доверба дека инфлацијата одржливо се движи кон 2 проценти.

Тие забелешки беа земени дословно од изјавата на Федералниот комитет за отворен пазар по неговиот најнов состанок, кој заврши на 31 јануари.

Генерално, говорот не откри ништо ново за монетарната политика или за економските изгледи на ФЕД. Сепак, коментарите покажуваат дека функционерите остануваат загрижени да не го изгубат напредокот постигнат во борбата против инфлацијата и дека одлуките ќе ги носат врз основа на дојдовните податоци, а не на однапред утврден курс.

„Веруваме дека нашата референтна стапка веројатно ќе биде на врвот за овој циклус на стегање. Ако економијата се развива генерално како што се очекува, веројатно ќе биде соодветно да се започне со олеснување на политичките ограничувања во одреден момент оваа година“, рече Пауел во коментарите. „Но, економската перспектива е неизвесна и континуираниот напредок кон нашата цел за инфлација од 2 отсто не е загарантиран.

Тој повторно истакна дека пребрзото намалување на стапките ризикува да ја изгуби битката против инфлацијата и евентуално дополнително да ги зголеми стапките, додека предолгото чекање претставува опасност за економскиот раст.

Пазарите нашироко очекуваа Банката на федерални резерви агресивно да олесни по 11 зголемувања на каматните стапки во вкупна вредност од 5,25 процентни поени кои се протегаа од март 2022 година до јули 2023 година.

Сепак, во последниве недели, тие очекувања се променија по голем број претпазливи изјави од претставници на ФЕД. Состанокот во јануари помогна да се зајакне претпазливиот пристап на ФЕД, со изјава јасно дека намалувањата на каматните стапки сè уште не претстојат и покрај изгледите на пазарот.

Како што стојат работите, цените на пазарот на фјучерси упатуваат на првото намалување кое доаѓа во јуни, дел од четирите намалувања оваа година со вкупно еден процентен поен. Тоа е малку поагресивно од изгледите на ФЕД за три намалувања во декември.

И покрај отпорот да се продолжи со кратењата, Пауел го забележа движењето на ФЕД кон целта за инфлација од 2% без пресврти на пазарот на трудот и пошироката економија.

„Економијата постигна значителен напредок кон овие цели во текот на изминатата година“, рече Пауел. Тој истакна дека инфлацијата е „значително намалена“ бидејќи „ризиците за постигнување на нашите цели за вработување и инфлација станаа подобро избалансирани“.

Инфлацијата според претпочитаниот мерач на ФЕД моментално е 2,4% на годишно ниво – 2,8% кога се исклучуваат храната и енергијата во основните вредности на кои ФЕД претпочита да се фокусира. Бројките одразуваат „забележително забавување од 2022 година, кое беше широко распространето во цените на стоките и услугите“.

„Изгледа дека долгорочните очекувања за инфлација остануваат добро закотвени, како што се рефлектира во широк спектар на анкети за домаќинствата и претпријатијата, како и мерките од финансиските пазари“, додаде тој.

Пауел најверојатно ќе се соочи со серија прашања за време на неговата дводневна посета на Капитол Хил, која започнува со појавување во среда пред Комитетот за финансиски услуги на Претставничкиот дом и завршува во четврток пред Комитетот за банкарство на Сенатот. ()