Економија 10.07.2024 07:23

Пауел: Продолжениот период на високи каматни стапки може да го загрози економскиот раст

Пауел: Продолжениот период на високи каматни стапки може да го загрози економскиот раст

Претседателот на Федералните резерви Џером Пауел во вторникот изрази загриженост дека задржувањето на каматните стапки премногу високи долго време може да му наштети на економскиот раст.

Припремајќи ја сцената за дводневен настап на Капитол Хил оваа недела, шефот на централната банка рече дека економијата останува силна како и пазарот на труд, и покрај неодамнешното заладување. Пауел наведе одредено ублажување на инфлацијата, за кое рече дека креаторите на политиката остануваат решени да ја спуштат до нивната цел од 2%.

„Истовремено, во светло на напредокот постигнат во намалувањето на инфлацијата и заладувањето на пазарот на труд во изминатите две години, зголемената инфлација не е единствениот ризик со кој се соочуваме“, рече тој во подготвените забелешки. „Намалувањето на рестрикциите на политиката предоцна или премалку би можело прекумерно да ја ослабне економската активност и вработеноста.

Коментарот се совпаѓа со приближувањето на една година откако Федералниот комитет за отворен пазар последен пат ги зголеми референтните каматни стапки.

Стапката на задолжување преку ноќ на ФЕД моментално е во опсег од 5,25%-5,5%, највисоко ниво во околу 23 години и производ од 11 последователни зголемувања откако инфлацијата го достигна највисокото ниво од раните 1980-ти.

Пазарите очекуваат дека ФЕД ќе започне со намалување на стапките во септември и најверојатно ќе продолжи да намалува уште една четвртина од процентен поен до крајот на годината. Сепак, членовите на FOMC посочија само едно намалување на состанокот во јуни.

Во последните денови, Пауел и неговите колеги посочија дека неодамнешните податоци за инфлацијата се донекаде охрабрувачки по изненадувачкиот скок на почетокот на годината. Инфлацијата според претпочитаниот индекс на трошоците за лична потрошувачка на ФЕД беше 2,6% во мај, откако достигна врв над 7% во јуни 2022 година.

„По недостаток на напредок кон нашата цел за инфлација од 2 отсто претходно оваа година, најновите месечни читања покажаа скромен понатамошен напредок“, рече Пауел. „Повеќе добри податоци би ја зајакнале нашата доверба дека инфлацијата одржливо се движи кон 2 отсто.

Изјавата е дел од полугодишните ажурирања на монетарната политика наложени од Конгресот. Откако ќе ги даде своите забелешки, Пауел ќе се соочи со испрашување од членовите на Комитетот за банкарство на Сенатот во вторник, а потоа и од Комитетот за финансиски услуги на Претставничкиот дом во среда.

Во минатите настапи, Пауел избегнуваше да дава драматични најави за политика, додека избегнуваше политички наполнети прашања од членовите на комисијата. Испрашувањето би можело да стане спорно оваа година, бидејќи Вашингтон се тетерави среде нестабилна претседателска кампања.

Сепак, Пауел нагласи дека Банката на федерални резерви не е политичка и не се вклучува во заземање политички страни надвор од нејзините улоги. Во своите подготвени забелешки, тој ја истакна важноста на „оперативната независност што е потребна“ за ФЕД да ја заврши својата работа.

Неговите други забелешки се фокусираа директно на ставот на политиката во однос на пошироката економија. Неодамнешните податоци покажуваат дека стапката на невработеност расте и дека растот на широка основа, мерен со бруто домашниот производ, опаѓа. И производствениот и услужниот сектор забележаа пад во текот на јуни.

Но, Пауел рече дека податоците покажуваат дека „американската економија продолжува да расте со солидно темпо“ и покрај забавувањето на БДП.

„Сепак, домашната приватна побарувачка останува силна, со побавен, но сепак солиден раст на потрошувачката“, рече тој.